Så bemöter du sörjande med empati och respekt

By on 3 november, 2018
En kram räcker långt när det gäller att visa sitt stöd för en person som sörjer

Trots att sorg är en del av livet är de flesta av oss dåligt rustade för att möta vår egen och inte minst andra människors sorg. Här ger sorgexperten Josefin Haraldsson konkreta tips på vad du inte ska säga till sörjande människor och vad du kan säga istället.

Sorg är en del av livet och alla drabbas vi flera gånger i livet av förluster som orsakar oss sorg. Trots det tar många av oss varje chans vi får att fly undan ämnet. För de flesta människor känns det svårt och obekvämt att ta kontakt med en vän eller anhörig som drabbats av sorg. Vi vet inte vad vi ska säga och vi är rädda för att säga fel saker. Detta leder ofta till att vi blir avvaktande och tysta och kanske väntar på att den sörjande ska ta kontakt när den vill prata. Detta är vad många sörjande upplever – att det blir tyst runt omkring dem. Detta kan leda till en känsla ensamhet och att vännerna sviker.

En bra strävan är att vara ett stöd för den sörjande, utan att försöka trösta med uppmuntrande kommentarer eller råd. Att vara ett stöd innebär ofta att visa att vi finns där och att vi kan lyssna och är intresserade av att höra personens berättelse och vilka känslor de bär på.

Att bli lyssnad på är en av de viktigaste bitarna i sorgbearbetningen, slår Josefin Haraldsson, Certifierad handledare i sorgbearbetning, fast.

Josefin Haraldsson är Certifierad handledare i sorgbearbetning på AB Genuin i Göteborg, och utbildad vid Svenska Institutet för Sorgbearbetning. I sitt arbete hjälper hon människor att bearbeta sina egna sorger, men hjälper även organisationer att få större kunskap om sorg och hur man bemöter sörjande på ett bra sätt.

– Du har mycket att vinna genom att lära oss att hantera människor i sorg. Genom att bemöta en person i sorg på ett bra sätt visar du respekt och att du bryr dig om personen. När du lär dig att bemöta sörjande människor på ett bra sätt kommer du garanterat sticka ut från mängden och du får en möjlighet att stärka dina relationer med andra människor, förklarar Josefin Haraldsson.

Den stora rädslans för att göra fel kan ställa till det och göra att vi blir rädda för att ta kontakt. Josefins Haraldssons råd är ändå att våga ta kontakt och visa att man tänker på personen. Men för den som vill bli bättre och tryggare i att bemöta sörjande har hon tips på fraser som man bör undvika, och även tips på vad som är bättre att säga.

– Om du inte vet vad du ska säga kan du alltid visa att du bryr dig genom att säga ”Jag hörde vad som hänt. Får jag ge dig en kram?”, avslutar Josefin Haraldsson.

5 fraser du inte ska säga till en sörjande person, och vad du kan säga istället

  1. ”Tiden läker alla sår”. Nej, inget kan vara mer fel. Det är vad man gör under tiden som gör skillnad. Att göra ingenting och förvänta sig att tiden ska göra att du mår bättre kommer inte att hjälpa. Säg istället: ”Jag vet inte var jag ska säga, men jag är så ledsen för din skull”.
  2. ”Var inte ledsen”. Detta uttalade indikerar tydligt att det inte är OK att vara ledsen för det som har inträffat. Det kan vara svårt för omgivningen när en person är ledsen och gråter, men är det då fel på personen eller omgivningen? ”Var inte ledsen” kan få personen att trycka undan sina känslor, vilket inte hjälper dem att komma över sorgen. Känslorna finns kvar och kommer att komma upp till ytan förr eller senare. Säg istället: ”Det är OK att vara ledsen eller Jag förstår att du är ledsen”.
  3. ”Var stark”. Om personen har sorg har den redan fullt upp med att ta sig igenom dagen och leva vidare. Hen behöver inte få extra tyngd lagd på sina axlar. Detta kan också tolkas som att det inte är OK att vara ledsen, eftersom det traditionellt har setts som en svaghet att visa sig sårbar. Säg istället: ”Vad kan jag göra för dig?”
  4. ”Jag vet hur det känns”. Hur kan du någonsin veta hur en annan person känner? Det är omöjligt. Beroende på vad som hänt kan det vara så att du har varit med om något liknande händelse. Men varje relation och sorg är unik. Vi kan inte veta eller känna hur en annan persons sorg ser ut. Säg istället: ”Jag förstår att det är tufft för dig just nu”.
  5. ”Vi ska alla ha våra svårigheter i livet”. Detta uttalande anspelar på att det finns någon sorts rättvisa som säger att vi alla ska ha vår beskärda del av svårigheter och sorger och kan tolkas som att det som inträffat var rättvist, att det var den personen tur nu eftersom den inte haft några sorger tidigare i livet. Vi vet sällan en annan persons hela livshistoria och detta uttalade kan uppfattas som elakt. Säg istället: ”Livet är så orättvist”. 

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login