Så fixar du stoppet i vasken

Av på 13 augusti, 2019

Stopp i vasken/diskhon är nog något som alla vill undvika, och när det väl händer måste det lösas fort. Detta kan du göra själv för att försöka lösa problemet snabbt på egen hand:

Testa först att hälla lite diskmedel i avloppet och sedan spola med kokhett vatten. Diskmedel är fettupplösande och kan vara ett enkelt knep för att lösa upp proppen om den inte sitter så hårt.
Använd en vaskrensare. Sätt den för avrinningshålet i diskhon när den är tömd på vatten och tryck till. Täck för avrinningshållet med vattentålig tejp. Fyll diskhon med lite vatten och pumpa med vaskrensaren utan att den släpper kontakten med diskhon. Spola avslutningsvis med kokhett vatten. Har du flera diskhoar behöver du täppa igen den ena med proppen samt även täcka för avrinningshålet med vattentålig tejp.

Så kan du förebygga stopp i vasken/diskhon:

  • Häll aldrig stekfett direkt i avloppet eftersom det kan orsaka stopp. Torka antingen av det med hushållspapper eller häll fettet i ett mjölkpaket som du sedan slänger i brännbart avfall. Vill du göra dig av med mycket matfett kan du lämna in det på återvinningscentralen. Tänk på att behållaren då måste vara väl försluten. Kontrollera med din närmsta återvinningscentral om mängden fett som kan lämnas in.
  • Spola med varmvatten lite då och då för att förebygga att smuts och avlagringar får fäste.
  • Underhållsspola avloppet med 3-5 års mellanrum.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in