Så hållbara är svenskarna i köket

Av på 1 augusti, 2019

En ny undersökning från sanitetsleverantören GROHE visar att en majoritet av svenskarna försöker minska sin vattenförbrukning i vardagen. Vanligast är det att stänga av vattnet under tandborstning. En av tio återanvänder dessutom kokvattnet vid matlagning. I samarbete med Svenska kocklandslaget tipsar GROHE om enkla knep att inspireras av för att bli klimatsmart i köket.

Hållbarhet och klimatmedvetenhet har aldrig varit så aktuellt som nu. Och det går att göra skillnad även i hemmet. Inte minst när det kommer till vattenförbrukningen i vardagen. GROHE har i en riksrepresentativ undersökning frågat svenskarna om hur de minskar sin vattenförbrukning till vardags. 64 procent uppger att de stänger av vattnet när de borstar tänderna. Därefter är det vanligast att använda diskmaskin och ta korta duschar.

– Vatten är en värdefull resurs som vi många gånger tar för givet. Inte minst här i Sverige där vi har högkvalitativt vatten direkt ur kranen. Att minska sin vattenanvändning handlar inte om att sluta upp helt med basala behov som att duscha eller tvätta händerna. Istället bör vi minska på vattensvinnet och använda vattnet smartare. Till exempel i köket när vi lagar mat eller i badrummet när vi tvålar in oss, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige.

Vattenkokare och hållbara råvaror – svenskarna vill vara klimatsmarta
Det är många svenskar som försöker minska sitt klimatavtryck i samband med matlagning. Undersökningen visar nämligen att fyra av tio använder vattenkokare istället för spisen. Nästan lika många väljer hållbara råvaror. En av tio återanvänder dessutom kokvatten när de lagar mat. Dock uppger 16 procent att de inte vet hur de ska vara hållbara i praktiken, trots att viljan finns.

– I Svenska kocklandslaget har vi ett miljötänk i allt från råvaruhantering och utrustning till transporter. Ett konkret tips som alla kan applicera i köket är att återanvända allt i en produkt. Det kan handla om att koka buljong på spillbitar eller återanvända kokvattnet från pasta till en pastasås, säger Fredrik Andersson, Team Manager för Svenska Kocklandslaget.

I samarbete med Svenska kocklandslaget har GROHE tagit fram tips på hur det enkelt går att vara hållbar i köket.

Tre tips från Svenska kocklandslaget – så blir du mer hållbar i köket

1. Svinn i matlagningen
Den västa miljöboven i matlagning är faktiskt den maten som inte blir uppäten. Se till att använd dina rester. Men tänk även på svinn under matlagningen. Koka egen buljong på spillbitar från kött eller grönsaker och återanvänd pastavatten till att koka grönsaker eller en pastasås.

2. Snålspolande kranar
Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent, vilket är båda miljövänligt och bra för din plånbok. Läs mer om snålspolande kranar här»

3. Minska din plastkonsumtion
För att minska hushållets konsumtion av plastflaskor kan en kran med både stilla och bubbelvatten vara en väl värd investering. Läs mer om hur du kan få bubbelvatten direkt ur kranen här»

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in