Så håller du sommarstugan trygg under åskväder

Av på 30 juli, 2019

Med ett mer extremt och kraftfullt väder så ställs högre krav på försiktighetsåtgärder i datacenter men även i hemmet. Under sommarens omväxlande väderprognos med eventuella åskväder utsätts sommarstugan för fler risker. Lösningar som överspänningsskydd och UPS:er kan vara nödvändiga för att garantera en trygg och säker elförsörjning även i de mest kritiska miljöerna.

Under sommarmånaderna blir åskoväder alltmer förekommande vilket sätter högre krav på säkerheten i sommarstugan. Åskskurar och dess urladdningar kan orsaka skadliga spänningstoppar som kan resultera i kostsam skada på hemelektronik men även säkerhetsrisker i hemmet. Överspänning kan gå in i hus via ett direkt, men även indirekt blixtnedslag, som inträffar när blixten slår ner i närliggande mark eller i kraftledningar som är anslutna till huset.

– Den senaste tidens värmeböljor i Europa följs inte sällan av åskskurar. Trots att en blixt bara varar i några mikrosekunder kan den orsaka en farlig spänningstopp som förstör värdefulla ägodelar för privatpersoner. Men det finns effektiva åtgärder för husägaren som kan skydda apparater och elektronik från dessa spänningstoppar, säger Gustav Gustavsson Klippel, affärsområdeschef Secure Power på Schneider Electric.

Tips på hur du gör huset förberett för åskväder
För en säker elförsörjning finns två hemmalösningar som kan skydda värdefulla ägodelar från spänningstoppar; överspänningsskydd och UPSer. Dessa åtgärder är små investeringar men som erbjuder bra skydd för kostsam elektronik och elutrustning. APC by Schneider Electric erbjuder bland annat SurgeArrest Essential, grenuttag med inbyggt överspänningsskydd som finns med olika skyddsnivåer. Ett överspänningsskydd kan dämpa toppen så att den hamnar på en nivå som de flesta anslutna tillbehör klarar av. Ytterligare ett alternativ är en UPS som utöver att ge överspänningsskydd även skapar avbrottsfri kraft. Schneider Electrics Easy UPS för 1-fasutrustning är en passande lösning för hemmet då den kan fortsätta ge ström till datorer och nätverksutrustning i händelse av strömavbrott.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in