Så lindrar du getingstick

Av på 29 augusti, 2017

Stick från bin och getingar kan göra mycket ont men är oftast ofarliga, svåra allergiska reaktioner är ovanliga. Det är ändå bra att veta hur smärtan kan lindras och när du ska uppsöka vård.

Försök att ta bort gadden
Om du blivit stucken av ett bi kan det hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden blir kvar i huden. Då bör du försöka ta bort dem. Det bästa är att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv.

Lindra smärtan med kyla
Det känns ofta bra att kyla stickstället med en isbit invirad i en servett eller handduk, eller med kallt vatten.

Kräm, salva och gel mot klåda och sveda
För att lindra klåda och sveda kan du också badda med alsolsprit eller stryka på alsolgel. Du kan smörja med kylbalsam eller Xylocain, som är en lokalbedövande salvaDu kan även smörja med kräm och salva som innehåller hydrokortison. Läkemedlen finns att köpa på apotek. Du ska rådgöra med en läkare innan du använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år.

När ska jag söka vård?
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har blivit stucken i munnen.
  • Du är allergisk mot getingstick eller bistick och har blivit stucken. Du ska ta eventuella ordinerade läkemedel direkt efter sticket.
  • Du har fått flera stick samtidigt, som orsakat kraftig svullnad och klåda.
  • Svullnaden, rodnaden och smärtan på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Om det är bråttom
Ring 112 om du får en kraftig allergisk reaktion. Tecken på det är till exempel att du mår illa, kallsvettas, känner dig yr och blir mycket blek. Andra symtom är att du svullnar i ansiktet, på läpparna och i svalget, får nässelutslag, hosta, hjärtklappning eller svårt att andas.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in