Så mycket kostar sportlovet

Av på 15 februari, 2020

Årets sportlov kommer i genomsnitt kosta 10 000 kronor per barnfamilj. Det visar en färsk undersökning från Kantar Sifo och Blocket. Fyra av tio föräldrar känner press kring att hitta på roliga aktiviteter under lovet och var sjätte har någon gång nekat sitt barn en skollovsaktivitet av ekonomiska skäl.

Längdskidor, liftkort, skridskor och snowboard – sportlovet erbjuder en mängd roliga aktiviteter men kan bli en dyr historia för barnfamiljer, framförallt då kläder och utrustning från tidigare år snabbt blir urvuxna. När föräldrarna till barn i skolåldern får uppskatta hur mycket årets sportlov kommer att kosta dem, blir den genomsnittliga summan 10 000 kronor.

​I storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö uppskattas lovet kosta i genomsnitt 13 000 kronor per hushåll, och föräldrar till tonårsbarn mellan 14-19 år spår att sportlovsveckan kommer landa på hela 17 000 kronor.

– Kostnader för diverse resor och aktiviteter under sportlovet springer snabbt iväg, framförallt för flerbarnsfamiljer. Den genomsnittliga summan på tiotusen kronor är en kostnad utöver dagliga utgifter och det är inte svårt att förstå att sportlovet lätt kan bli en hushållsekonomisk utmaning, säger Tero Marjamäki, Presschef på Blocket.

Föräldrar känner press under sportlovet
Fyra av tio föräldrar känner i hög utsträckning press kring att hitta på roliga aktiviteter med sitt/sina barn under sportlovet (39%) och bland föräldrar till barn i åldersgruppen 10-13 år är det ännu fler (47 %). Samtidigt uppger var sjätte (17 %) att de någon gång har nekat sitt barn att delta i en aktivitet eller resa under ett skollov på grund av att den varit för dyrt.

– Som förälder vill man såklart i den mån det går låta sitt barn delta i resor och aktiviteter under sportlovsveckan och faktum är det med lite strategi och framförhållning inte behöver bli så dyrt. Börja med att sälja av sådant som inte längre passar och köp årets kläder och utrustning begagnat istället för nytt. På så vis kan viss del av kostnaderna tjänas in på förhand och inköpen bli billigare, avslutar Tero Marjamäki, Presschef på Blocket.

​Medianpriser vintersport på Blocket just nu:

 1. Skridskor, 150 kronor
 2. Långfärdsskridskor, 500 kr
 3. Snowboard, 600 kronor
 4. Snowboard boots, 500 kr
 5. Slalomskidor, 400 kronor
 6. Slalompjäxor, 300 kronor
 7. Skidhjälm, 300 kronor
 8. Längdskidor, 350 kronor
 9. Längdpjäxor, 150 kronor
 10. Snowracer, 350 kronor

​Mest sökt inom kategorin Fritid & Hobby på Blocket just nu:

 1. Golf
 2. Skidor
 3. Motionscykel
 4. Crosstrainer
 5. Roddmaskin
 6. Slalomskidor
 7. Pingisbord
 8. Snowboard
 9. Skridskor
 10. Rullskidor

Mest sökt inom kategorin Fritid & Hobby – Vintersport på Blocket just nu:

 1. Skidor
 2. Längdskidor
 3. Snowboard
 4. Völkl
 5. Slalomskidor
 6. Pjäxor
 7. Hockeyutrustning
 8. Skridskor
 9. Turskidor
 10. Twintip

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in