Så mycket studentlägenhet får du för miljonen i Örebro

Av på 12 juli, 2019
Arkivbild.

I dag kommer antagningsbeskeden för höstens högskole- och universitetsutbildningar. För många blivande studenter återstår det nu att hitta boende på den kommande studieorten. Men hur mycket studentboende får man egentligen för pengarna i Örebro? En ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling visar att du i staden får 33 kvadratmeter för en miljon kronor.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat vilka av Sveriges 14 största studentstäder som ger mest enrumslägenhet för en miljon kronor. Örebro landar på femte plats på topplistan över vilka studentstäder som ger mest enrummare för miljonen. I staden får du nämligen 33 kvadratmeter för en miljon kronor. Vilket är hela 13 kvadratmeter mer än i universitetsstäderna Lund och Uppsala. I Örebro kostar en etta i genomsnitt cirka 1 167 000kr.

– Inför höst- och vårterminen ser vi en tydlig trend på marknaden då många studenter letar lägenhet. Vi ser framförallt ett stort tryck bland de studenter som ska läsa längre program som exempelvis läkarprogrammet. De ser det som en investering att köpa bostad. Oavsett låg kontantinsats eller ej är föräldrar i de allra flesta fall med, då majoriteten av studenterna helt enkelt inte har sparat ihop tillräckligt med pengar. Föräldrar har i många fall möjlighet att ta ut kapital på sitt befintliga boende och kan på så sätt hjälpa till, säger Robert Olsson, Fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

– Hur väl universitetet kan påverka bostadsmarknaden visade sig tydligt för ett antal år sedan när läkarprogrammet startade på Örebro universitet. Då skenade ettorna i pris. En liknande utveckling har jag svårt att se inom en snar framtid, jag tror snarare på en stabil och lugn utveckling. Mycket tack vare att många nybyggnationer har färdigställts de senaste åren, bland annat på Sörbyängen och Ladugårdsängen. Utbudet avsmålägenheter har på så sätt ökat markant, vilket är bra då efterfrågan fortfarande är stor, säger Robert Olsson, Fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

Örebro universitet är ett av landets mest expansiva lärosäten och i dagsläget har universitet 15 200 studenter. För blivande studenter vid Örebro universitet kostar en enrumslägenhet cirka 30 600kronor per kvadratmeter och vad gäller kontantinsatsen krävs i genomsnitt 175 000 kronor för en etta i staden.

Topp 5: Studentstäderna som ger mest etta för en miljon kronor
1. Sundsvall 70 kvm/miljon
2. Västerås 42 kvm/miljon
3. Karlstad 38 kvm/miljon
4. Luleå 35 kvm/miljon
5. Örebro 33 kvm/miljon

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in