Så rustar du dig inför midsommartrafiken

Av på 20 juni, 2018

Midsommarhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger, där torsdagen och söndagen är de dagar på året då trafiken är som störst. Om det varma vädret håller i sig kan det innebära extra påfrestningar på bil och förare. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen*. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för en smidigare bilresa.

Under midsommarhelgen är det många som ger sig ut på vägarna för att åka till sitt sommarställe eller besöka vänner och familj runt om i landet. Enligt Trafikverket är torsdagen och söndagen de dagar på året då trafiken är som störst. Med många trafikanter samtidigt på vägarna är risken för olyckor extra stor.

– Är du som förare alert och ser bra är det större chans att du hinner upptäcka farliga situationer i tid. Det är alltid bra att ha ett par solglasögon redo i bilen så att du slipper bli bländad. Solglasögonens färg är ofta kontrasthöjande och hjälper dig att se vägmiljön bättre. Tyvärr är det många som slarvar med sin syn i trafiken, säger Helene Hjertberg, optiker på Synoptik.

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik och är Sveriges största syntest av bilförare. Enligt senaste undersökningen har en av sex bilister trafikfarlig synskärpa, och en av tio hade inte fått körkortstillstånd med den synskärpa de har idag.

Den senaste månaden har bjudit på rekordmycket sol och värme. Är det lika fint under midsommarhelgen kan det innebära extra stora utmaningar för såväl förare som bil, och det är extra viktigt att säkerställa att båda är redo för vägarna.

– Under den senaste månadens värmebölja har ovanligt många bilister drabbats av punktering. Det beror ofta på ett för lågt däcktryck. Se därför över däcken innan resan. Om man är osäker på hur man gör så kan man komma in till oss för en delkontroll, säger Morgan Isacsson, expert kontrollbesiktning på Bilprovningen.

Även mönsterdjupet är viktigt att kolla. Nästan hälften av de lätta personbilar som Bilprovningen underkände under 2017 på grund av anmärkningar på däcken hade för litet mönsterdjup, och var femte för slitet eller skadat däck.

Tips inför sommartrafiken

1. Ha med solglasögon:
Stark sol bländar dig som förare och gör att du ser sämre vad som händer i trafiken. Solglasögonens färg är ofta kontrasthöjande vilket gör att man ser vägmiljön bättre. Med polariserande glas slipper man irriterande blänk och reflexer.

2. Testa synen:
Synen kan förändras långsamt utan att vi märker det, särskilt efter 45-årsåldern. Gör ett gratis syntest hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.

3. Kolla däckens lufttryck och mönsterdjup:
Värme är slitsamt för däcken, därför är det extra viktigt att du har rätt lufttryck. Rekommenderat lufttryck hittar du i bilens manual eller på en etikett ofta placerad på insidan av bilens tanklock, dörrsida eller dörrstolpe. Kolla trycket när däcken är kalla eftersom trycket ökar på varma däck. Mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm men minst 3 mm rekommenderas. Är det mindre mönsterdjup medför det en påtagligt ökad risk för vattenplaning vid sommarskurar.

4. Kolla motorn och kylarvätskan:
Se över motorn så att den inte läcker och att kylarvätskenivån är rätt. En överhettad motor kan bli en både farlig och dyr affär.

5. Se över tillbehören:
Säkra att reservdäck, domkraft, varningstriangel och viltremsa finns med i bilen.

6. Var en alert förare:
Ta pauser och se till att du är utvilad så att du är förberedd om farliga situationer skulle uppstå. Det är alltid bra att ha med sig dryck i bilen om du skulle bli stående i bilkö i värmen.

Regionalt
Örebronyheter

* Källa: Synbesiktningen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in