Sänk kapitalskatterna med 100 miljarder, föreslår ny Timbrorapport

Av på 16 april, 2018
Arkivbild

Skatterna på bolagsvinster, kapitalinkomster och fastigheter gör investeringar, sparande och entreprenörskap mindre lönsamt, och skatternas utformning påverkar ekonomin på ett negativt sätt. Det visar Timbros chefsekonom Jacob Lundberg i rapporten ”Sänkt kapitalskatt: Ökade investeringar och högre tillväxt”, som nu släpps. För att lindra problemen föreslår han halverad bolagsskatt och kapitalinkomstskatt. Rapporten inleder Timbros skattereformsprojekt.

Skattedebatten handlar för mycket om fördelningsfrågor. Jag vill i stället sätta fokus på skatternas negativa påverkan på entreprenörskap och investeringar, och därmed tillväxt, säger Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro och doktor i nationalekonomi.

Rapporten föreslår ett antal reformer av kapitalskatterna. Kapitalinkomstskatten sänks till 15 procent från dagens huvudnivå på 30 procent. För att inte hyrt boende ska missgynnas skattemässigt föreslås något höjd beskattning av villor och bostadsrätter. Stämpelskatten vid fastighetsköp avskaffas för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Bolagsskatten föreslås sänkas till 11 procent, vilket skulle bli bland de lägsta bolagsskattesatserna i EU.

Rapporten är den första i en serie rapporter som belyser problem inom olika delar av det svenska skattesystemet och föreslår reformer för ökad tillväxt och sysselsättning.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in