SD rycker fram i det glesa Sverige

Av på 12 juni, 2019

Sverigedemokraterna är det nya glesbygdspartiet. Dagens Samhälles granskning visar att SD vuxit klart snabbare än något annat parti i de glesbefolkade valdistrikt som ofta ligger långt från kommunernas tätorter.

Dagens Samhälle har tittat närmare på resultatet i höstens tre val – valdistrikt för valdistrikt. SD:s framryckning i det glesa Sverige blir då mycket tydlig.

Vi har sorterat landets 6 000 valdistrikt i tre delar utifrån hur gles- eller tätbefolkade de är. Detta har vi fått fram genom att dela distriktens area med antalet röstberättigade.

De 2 000 mest glesbefolkade valdistrikten finns inte bara i glesbygdskommuner, utan i hela 209 av landets kommuner. Och i samtliga dessa kommuner är SD större i de glesa distrikten än i de tätare. 

Ett annat sätt att mäta Sverigedemokraternas framgång på landsbygden: SD blev i kommunvalet största parti i 239 valdistrikt. 209 av dem tillhör den mest glesbefolkade kategorin.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof tror att partiets framgångar i de glest befolkade valdistrikten bland annat har med flyttmönster att göra och exemplifierar med Malmö.

– Många människor har flyttat för att man inte uppskattar den stora invandringen i staden, problemen med sprängningarna och allt elände som händer. Det är väljargrupper som flyttar. Jag vill tro att många av dem röstar på oss, säger han.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in