SFVF ställer krav på reglerade bilreparationer

Av på 18 december, 2019
Arkivbild

Är det vettigt att vem som helst ska kunna öppna en bilverkstad och därmed arbeta med dagens och morgondagens bilar?

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, vill ställa krav på att bilreparationer måste regleras med tanke på trafiksäkerheten. I dag kan vem som helst starta en verkstad utan relevant kunskap. Och därmed utföra service och reparation samt skadereparation utan några som helst krav på kompetens, verktyg eller utrustning.

– Är det verkligen vettigt, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Seriösa verkstäder borde vara med i en branschförening och alltid följa Allmänna Reklamationsnämndens beslut om verkstaden hamnar i konflikt. Seriösa verkstäder lägger ned många miljoner kronor på att investera i ny kompetens, verktyg och utrustning för att kunna göra en fackmässig reparation.

Är serviceverkstaden ansluten till en branschorganisation, exempelvis SFVF, finns krav på Godkänd Bilverkstad. Är man inte ansluten till en branschorganisation är det helt kravlöst och inga kontroller sker såsom i Godkänd Bilverkstad.

Hobbymekanikerns tid är snart helt förbi. SFVF vill ha kompetenta och professionella mekaniker, tekniker på service och lack-/skadeverkstäder eftersom trafiksäkerhet måste säkras upp, säger Bo Ericsson och fortsätter: Förr hade de flesta kunskap om äldre bilar och enkla reparationer och kunde reparera själva. Om du som bilägare krockar din bil som har fem NCAP-stjärnor – hur många vill du ha kvar efter reparationen? För att kunna reparera en modern bil som kanske har 100 processorer, kräver kalibrering, består av 15 plåtsorter och tio aluminiumsorter där reparationsmetoden är unik för varje stålsort krävs kunskap, utrustning och reparationslitteratur.

– Även en hobbymekaniker bör ha intresse av att se till att deras familjebilsreparationer inte påverkar säkerheten, säger Bo Ericsson.

Regionalt
Örebronyheter

Källa SFVF

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in