Sjunde plats för Marcus Ericsson i Texas

By on 9 juni, 2019

Dags för race i Indycar på Texas Motor Speedway där DXC Technology 600 ska avgöras, Marcus Ericsson startade från 14 ruta i loppet och Felix Rosenqvist från 16 ruta.

I Texas är det ett så kallat ovalrace som ska avgöras, man kör alltså hela tiden runt och runt i 248 varv och varje varv kör man på ca 24 sekunder. Tack vare att det är ett så långt race så spelar startpositionerna mindre roll, ett race där allt kan hända och vem som vinner är ovisst.

Med 20 varv körda hade Marcus tagit en bil och låg på en 13 plats, Felix hade vissa problem med bilen och hade åkt ner till en 19 plats. Med 100 varv körda hade Takumo Sato som var i ledningen hunnit med att tappa den genom att mindre lyckat depåstopp där han kom in för snabbt, körde på en mekaniker och kom ut på en sista plats. En plats som cementerades då han fick ett drive-thru straff där han var tvungen att köra långsamt genom depån, när han kom ut igen var han tre varv efter.

Marcus hade i det läget kört upp sig till en elfte plats och Felix låg på en 16 plats och hade blivit varvad av flera förare.

På det 135 varvet kom den första raceincidenten då Zach Veach fick punktering och det blev gulflagg i loppet, det här innebar att fältet tätades ihop och nu var många med om toppstriden igen.

Under gulflagget gick Marcus Ericsson in i depån och tack vare det tjänade han ytterligare en placering och kom ut på en tionde plats, Felix Rosenqvist kom ut på en 17 plats.

På det 191 varvet gick större delen av fältet in i depån för ett sista depåstopp, Marcus som låg på en helt annan racestrategi där han kunde vänta ytterligare 20 varv innan han var tvungen att gå in i depå låg på en andra plats. På det 199 varvet gick ledande Newgarden in i depån och Marcus var uppe i ledning, en ledning som han var tvungen att släppa då han gick i depån på det 201 varvet, när han kom ut på banan igen låg han på en tolfte plats. I det läget låg Felix Rosenqvist på en 16 plats, varvad med två varv.

På det 210 varvet kom raceincident två då James Hinchcliffe fick sladd ut ur kurva ett där han kom för högt upp i fältet och kanade rakt över banan för att landa i barriären på andra sidan, när omstarten gick var det bara 33 varv kvar.

Med 29 varv kvar var det två förare i täten som var en aning för heta, Scott Dixon och Colton Herta touchade ihop och det var dags för ett nytt gulflagg. Under omstarten gick Marcus in i depån för att lägga på nya däck och i med mer bensin, när loppet startades om var det 13 varv kvar.

Marcus Ericsson fick information från stallet att om han inte fick bilen i mål så skulle han vara tvungen att tvätta bilen själv, nu gjorde han det och han hamnade på en fin sjunde plats och fortsätter att imponera.

DXC Technology 600 på Texas Motor Speedway vanns av Josef Newsgarden, Marcus Ericsson slutade på en sjunde plats och Felix Rosenqvist på 12 plats.