Skidtävlingar utan vinter – är det möjligt

Av på 14 februari, 2020
Foto: Andreas Lindgren

Stigande temperaturer och opålitlig nederbörd kan göra framtidens vintrar med snö sällsynta. Mer regn istället för snö och högre vintertemperaturer är att vänta. Snöforskningen kan nog lösa problemet med snösäkringen, men frågan är – hur ska framtidens vintersport se ut?

– Vi behöver diskutera hur vi vill att våra vintersportarrangemang ska se ut framöver. Vi som jobbar med snöforskning är ganska övertygade om att det går att snösäkra skidbackar och längdspår även framgent, men det kommer att kräva en del planering och prioritering, säger Erik Melin Söderström, forskningsledare för projektet SNÖRIK på Peak Innovation.

Redan i år har ett antal stora arrangemang fått bantas eller flyttas på grund av snöbrist. För arrangörerna, publiken och de aktiva innebär det svårigheter med planering, ökade kostnader och minskade intäkter. Om bara tio år kommer förutsättningarna tvinga aktörerna att tänka annorlunda.

– Var ska tävlingarna hållas för att säkra publikintäkter? Hur många tävlingar ska vi ha i Sverige? Hur stora ska tävlingarna vara? Snöforskning kan visa vägen till hållbar snösäkring, men i viss mån kanske samhället ändå måste tvingas prioritera när vintrarna blir som sämst, säger Erik Melin Söderström.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa PeakRegion

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in