SM i landsväg tempo avgörs den 14 augusti

Av på 11 augusti, 2019

Svenska mästerskapen i landsväg tempo 2019 arrangeras den 14 och 17 augusti på en helt ny, permanent tempobana med start och mål i Lekeryd utanför Jönköping. SM körs för samtliga klasser inklusive paracykel och delas upp på två tillfällen.

Eliten kör onsdag 14/8, övriga klasser på lördag 17/8. Jönköpings Cykelklubb är först ut att arrangera tempo-SM i det nya formatet, som genom samarbete med SCF, lokala cykel- och idrottsföreningar, Jönköpings kommun, Destination Jönköping och sponsorer är tänkt att bli ett stort årligt cykelevent för en bred publik.

Landsvägs-SM linje genomfördes som vanligt i juni, så det är nytt för 2019 att tempo- och linje-SM separeras från varandra. Bakom beslutet ligger SCF styrelse som önskade se en utveckling av tempotävlingar, framförallt ville de skapa en säker bana för cyklisterna. Förutom säkerhetsaspekten ger en permanent arena möjlighet att skapa årliga mästerskapsrekord, vilket skulle kunna höja statusen på tempotävlingar.

” Det känns jätteskönt att vi ha lyckats skapa ett tempolopp där säkerheten står i första rummet, vi vill inte råka ut för olyckar i våra tävlingar,” säger Stefhan Klang, styrelseordförande i Svenska Cykelförbundet. ”Att det sen är en omväxlande och intressant bana är bara ett positivt tillägg till det hela”, fortsätter Stefhan Klang.

14 augusti – livesända elitlopp 
Herr och dameliten kör på onsdag den 14/8 mellan kl. 16.00 och 20.00 och direktsänds i förbundets kanal på Solidsport.com/scf, denna gång med cykelexperten Roberto Vacchi som kommentator. Sändningen kommer även att visas på storbildsskärm på Lillsjöplan i centrala Jönköping, där ”Cykelns dag i city” arrangeras i samband tempo-SM. Det är också här som prisceremonin för herr- och dameliten kommer att äga rum efter tävlingens slut på onsdag kväll.

17 augusti – junior, ungdom, master och paracykel
På lördagen 17/8 fortsätter mästerskapstävlingarna för övriga klasser – JSM, USM, MSM och PARA-SM – på samma bana. Eftersom det är en rundbana och det är många klasser tar tävlingen lite längre tid på lördagen, vilket innebär att lagtävlingar inte kommer att genomföras i år, förhoppningar finns att dessa ska kunna läggas till år 2020. 

Om tempobanan 
SM-banan ligger i närheten av Lekeryd, med start och mål vid Uddebosjön. Den mäter drygt 15 kilometer och går fram i en omväxlande terräng. Under SM 2019 är banan enkelriktad. Junior, elit och masters kör två varv, övriga klasser ett. Den regerande tempomästaren och World Tour cyklisten, Tobias Ludvigsson och hans bror Fredrik Ludvigsson har varit med och utformat banan.

Sport | Cykel
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in