Staden Vasa i Finland kräver att Vasagatan i Örebro bör få en Vasaidentitet

Av på 8 november, 2019
Vasagatan upp mot Stortorget. Foto Anders Olofsson

Staden Vasa publicerade nyligen ett initiativ där man kräver att Vasagatornas förhållanden utvecklas så att de uppfyller kriterierna för en Vasaidentitet, eller alternativt att gatornas namn ändras. Redan över 2200 personer har undertecknat initiativet, som initierats av stadsdirektör Tomas Häyry.

I Vasa har man lagt märke till att Vasagator på olika håll i Sverige och Finland inte just alls påminner om det äkta Vasa. Vasagatorna utanför Vasa saknar både havsutsikt, energikluster och Unescos världsnaturarv. Inte ens antalet soliga dagar på dessa gator motsvarar nivån i Vasa.

– Denna iakttagelse födde tanken på att vi Vasabor måste göra något åt saken, säger marknadsföringschef Mari Kattelus vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

− Det är nu dags att agera eftersom hela Vasaregionens rykte som hemvist för det lätta livet står på spel. Alla Vasabor och Vasasinnade uppmanas underteckna detta initiativ där vi förutsätter att städerna ska ge sina egna Vasagator en Vasaidentitet från början till slut! kräver Häyry i initiativet.

Man kan underteckna initiativet på adressen vasainitiativ.fi.

I Finland har initiativet fått stor uppmärksamhet i både sociala och nationella medier. Städer där Vasagator finns har svarat på initiativet och till exempel staden Jyväskylä skrev ett svar på Vasas kravlista, där de listade hur deras Vasagata lever upp till Vasas standard.

Adressen inleder en kampanj om attraktivitet

Vasainitiativet är en del av Vasaregionens kampanj om attraktivitet. Målet är att göra Vasa mera attraktivt och välkänt. Enligt en imageundersökning som publicerades nyligen upplever endast var tionde finländare att hen känner Vasa väl.

– I Vasa är många saker väldigt bra. Vi tror att till exempel intressanta arbetsplatser, ett bra utbud på bostäder, korta avstånd samt den unika naturen och närheten till havet gör livet lite lättare än i stora tillväxtcentrum. Vi är också genuint stolta över Vasa och livsstilen i staden. Därför har man som kampanjslogan valt ”Livet ska ju vara lätt”, berättar Forsén.

Lokalt | Vasagatan Örebro
Örebronyheter

Källa ivalocreative.com

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in