Stadium slår ett slag för jämställd idrott

Av på 27 augusti, 2017

Svenska idrottsmän får varje år 2,9 miljarder kronor mer än sina kvinnliga kollegor, genom initiativet ”Fill the Stadium” vill Stadium belysa de orättvisor som tvingar hälften av Sveriges idrottare att prestera i motvind och samtidigt sätta strålkastarljuset på alla de fantastiska bedrifter som idag görs inför tomma läktare. I kampanjen medverkar en lång rad kvinnliga idrottsprofiler, bland andra Sarah Sjöström, Kosovare Asllani och Linnéa Claeson.

– För mig var det självklart att ställa upp på detta initiativ. Det finns massor av tjejer som kämpar i det tysta och det är verkligen jättebra att Stadium vill lyfta fram alla grymma idrottskvinnor, säger Sarah Sjöström.

Den absoluta majoriteten av pengarna inom idrotten tillfaller idag männen. Detta vill Stadium ändra på och har därför inlett ett samarbete med Riksidrottsförbundet för att verka för ett mer rättvist och jämställt idrottssverige. Alla som vill stötta initiativet kan skicka en ”klapp-emoji” till numret 71 140.

– När vi fått in 50 000 klappar kommer Stadium att skänka en miljon kronor till Riksidrottsförbundet och dess arbete för ökad jämställdhet inom idrotten. Vi tycker att ett aktivt liv är en demokratisk rättighet, därför hoppas vi kunna inspirera fler att engagera sig för ett mer jämställt idrottssverige, säger Stadiums vd Karl Eklöf.

Riksidrottsförbundet välkomnar Stadiums initiativ.

– Svensk idrott håller på att förändras och nu kan vi ta ännu snabbare steg i resan mot en mer nyfiken, välkomnande och jämställd idrott. Tillsammans med Stadium, idrottsstjärnor och våra distriktsidrottsförbund får vi extra kraft i att utbilda föreningsledare, föräldrar och aktiva över hela landet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

“Fill the Stadium” går ut på att samla in 50 000 ”klapp-emojis”, vilket motsvarar antalet personer som ryms på Sveriges största arena. Vem som helst kan messa en klapp till numret 71 140 för att därigenom visa sitt stöd för landets alla kvinnliga idrottare. Kampanjen inleds den 24 augusti 2017 och kommer att synas i TV, tidningar, digitala medier och på stortavlor över hela landet.

I kampanjen medverkar bland andra idrottsprofilerna Sarah Sjöström, Kosovare Asllani, Linnéa Claeson, Khaddi Sagnia, Sofia Olofsson, Katrin Norén och Emma Stenlöf.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in