Stena beställer ytterligare två E-Flexer

Av på 22 juli, 2018

Stena har valt att utnyttja den sista optionen i avtalet med kinesiska AVIC Weihai Shipyard och bygger en sjunde och en åttonde E-Flexerfärja.

Dessa två är tänkta att tas i trafik i Stena Lines linjenät och planerad leverans är under 2022. Samtidigt adderar Stena RoRo en option på att bygga ytterligare fyra E-Flexerfärjor på AVIC-varvet i Weihai.

– Vi är glada över att kunna beställa ytterligare två E-Flexerfärjor från Stena RoRo. Vi tror på fortsatt tillväxt när det gäller efterfrågan på fraktkapacitet i norra Europa. De nya färjorna passar väldigt bra in i den marknadsutveckling vi tror på och nu rustar vi oss för fortsatt tillväxt. Än så länge har vi inte bestämt på vilken linje de två nybyggen ska gå i trafik, vi kommer att utvärdera flera olika alternativ, säger Stena Lines VD Niclas Mårtensson.

Beställningen och optionen på ytterligare fyra färjor är en viktig milstolpe även för Stena RoRo.

– Dessa färjor är resultatet av ett produktivt samarbete mellan Stena RoRo och AVIC Weihai Shipyard. Med deras starka kompetens inom design skapas möjligheter för Stena Line att optimera kapaciteten för att passa de flesta delar av deras linjenät, säger Per Westling, VD för Stena RoRo.

Precis som med de tidigare beställningarna är det fokus på energieffektivitet och hållbara lösningar.

– Vi vill vara ledande inom hållbarhet inom sjöfarten och med de nya E-Flexerfärjorna sätta en ny branschstandard när det gäller operationella prestanda, utsläpp och kostnadskontroll. De två nya färjorna kommer att ha likadan hållbarhetsprofil som de tidigare tre vi har beställt, säger Niclas Mårtensson.

De två nya E-Flexerfärjorna kommer att vara större än de tidigare tre beställda. Istället för en längd på 215 meter och en lastkapacitet på 3 100 längdmeter kommer storleken på de nya att vara 240 meter och 3 600 längdmeter.

– Vi bygger vidare på vårt framgångsrika RoPax-koncept med en mix av frakt och passagerare. Genom standardisering så säkrar vi en tillförlitlig operation och genom att investera i flexibelt tonnage kan vi på ett ännu bättre sätt stötta våra kunder och hjälpa dem att växa, säger Niclas Mårtensson.

Inkluderat den senaste ordern på två fartyg har totalt åtta färjor beställts från Avic Weihai Shipyard. Den första ska trafikera Holyhead-Dublin på Irländska sjön, de följande två som levereras till Stena Line ska trafikera Liverpool-Belfast. Tre färjor kommer Stena RoRo chartra ut till andra rederier.

Fakta om E-Flexer 7 and 8
Längd (LOA): 239,7 m
Bredd: 27,8 m
Djup, max: 6,4 m
Passagerarkapacitet: 1 200
Antal hytter: 263
Kapacitet: 3 600 lm

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in