STF och En Frisk Generation inleder samarbete för alla barns rätt till naturen

Av på 16 september, 2019
Foto: Oskar Kihlborg

För tre år sedan startade Svenska Turistföreningen (STF) Höstlövet, ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer att uppleva ett naturnära höstlov någonstans i Sverige. I år samverkar STF med stiftelsen En Frisk Generation för att möjliggöra aktiviteter i naturen även på hemmaplan och inte bara på lovet. Samarbetet går ut på att familjer inom En Frisk Generations program får möjligheten att åka på en inspirerande och naturnära höstlovsresa till STF Grövelsjön Fjällstation.

– Vi är otroligt stolta över att tack vare våra medlemmars engagemang haft möjlighet att skicka iväg över 70 familjer de senaste åren på ett höstlov de annars inte hade kunnat åka på. Men det har skavt lite att vi har behövt avgränsa oss till några få dagar på året. Det är därför fantastiskt att vi nu, tack vare samarbetet med En Frisk Generation även kan erbjuda aktiviteter i naturen på hemmaplan för dessa barnfamiljer. Målet är att inspirera fler barnfamiljer att komma ut i naturen och vara aktiva, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

STF har tidigare visat i rapporten Naturklyftan 2018 att det finns ett växande gap bland barn och unga som förstärker utanförskapet. För trots att allemansrätten ger alla samma möjlighet att plocka bär i skogen och bada i närmaste sjö, påverkar socioekonomiska faktorer vilka som faktiskt kommer ut i naturen.

– Barn rör sig mindre och mindre, en stor andel barn är inaktiva större delen av sin fritid, och tillsammans med STF vill vi bryta den utvecklingen. Att leka fram rörelse i skogen eller bara njuta av det som ett friluftsliv har att erbjuda är något som inte alla har provat på och därför är det extra kul att kunna erbjuda En Frisk Generations familjer den möjligheten. Allemansrätten är ju något väldigt unikt för Sverige och att komma ut tillsammans hela familjen är ju extra roligt. Förhoppningsvis kan det ge mersmak, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef på En Frisk Generation.

Höstlovsresan är ett komplement till En Frisk Generations ordinarie program där familjer under ett års tid kostnadsfritt får prova på aktiviteter två̊ gånger i veckan, äta hälsosamma måltider och få tips om vad kroppen behöver för att må bra. Förutom En Frisk Generations ledare kommer några av STFs lokalavdelningar vara en del av programmet genom att hjälpa till att rekrytera ideella ledare och stötta familjerna till fortsatt rörelse och naturupplevelser efter avslutat program.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in