Stoppa nedskärningarna i skolan

Av på 6 juli, 2019
Arkivbild

En besparingsvåg har sköljt över skolorna. Samtidigt har staten infört ett bidrag för stärkt likvärdighet i förskoleklass och grundskola som förutsätter att kommunerna inte drar ner på sina egna skolsatsningar.

Redan i våras anade Lärarnas Riksförbund oråd om hur kommunerna använde dessa öronmärkta pengar. Efter en enkätundersökning bland våra kommunombud kunde vi konstatera att de pengar som egentligen är avsedda för undervisning och elevhälsa spenderats på annat. 

Det är inte förvånande utan högst rimligt att Skolverket nu sätter ner foten och kräver tillbaka felaktigt använda pengar. Samtidigt är det en katastrof för skolan att resurserna använts fel och att risken för ännu fler neddragningar hänger i luften, som en konsekvens av Skolverkets beslut, säger Åsa Fahlén ordförande för Lärarnas Riksförbund.

År 2020 ska detta viktiga statsbidrag omfatta sex miljarder kronor. Skolan är beroende av denna statliga finansiering, och därför är det viktigt att staten fortsätter med kontrollerna, men framförallt att man skärper formuleringarna i den förordning som styr statsbidraget.

– Pengarna ska inte få lov att användas till annat än undervisning och elevhälsa. Det ska inte finnas något tvivel, säger Åsa Fahlén.

Flera kommuner och en enskild skolhuvudman har angett att de haft interna effektiviseringskrav på verksamheten. Detta har Skolverket slagit ner på i sin granskning. Effektiviseringskrav, i klartext besparingar, går inte ihop med intentionerna för statsbidraget. Sex kommuner och en enskild skolhuvudman blir återbetalningsskyldiga.

Detta är ett bevis på att kommunerna inte klarar av att ha ansvar för skolans finansiering, något förbundet länge påpekat. Frågan är hur många allvarliga försummelser som ska krävas för att politikerna ska inse allvaret. Staten måste prioritera ett sektorsbidrag för grundskolan, då dagens system sedan länge förlorat sin legitimitet, säger Åsa Fahlén.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in