Stor väljarundersökning om mat och politik

Av på 6 november, 2017
Svenskarnas förtroende för partierna på området mat och politik (mätning av Demoskop, oktober 2017)

Stor väljarundersökning om mat och politik: Centern klar vinnare och MP tappar stort.

Demoskop har på uppdrag av Livsmedelsföretagen frågat 1000 svenskar vilket parti man har störst förtroende för när det gäller mat och politik. Centerpartiet är överlägsen vinnare med 28,9% följt av Socialdemokraterna på 18,6%. Största förloraren är Miljöpartiet som sedan 2014 har rasat från 38% till 13,5%. Vilket parti blir Sveriges matparti 2018?

Nästa riksdagsval är mindre än ett år bort och utifrån hur opinionsmätningarna ser ut kommer det med stor sannolikhet att bli ett väldigt jämnt val. I ett läge där några tusen röster kan bestämma vem som får bilda regering kan även mer oväntade frågor bli valavgörande. En fråga med stor potential att engagera och locka de svenska väljarna är mat. För att underlätta för väljare och politiker att mötas och prata om mat och politik kommer Livsmedelsföretagen fram till riksdagsvalet samla och sprida fakta, statistik, undersökningar och spännande samtal under hashtaggen #matvalet2018.

– Med undantag för vädret finns det få saker som engagerar svenskarna mer än mat. Och mat är så mycket mer än det man äter och dricker. Man pratar om var den kommer ifrån, hur den produceras, om den kostar för mycket eller för lite, om staten ska få bestämma vad man stoppar i sig, om Sverige kan producera tillräckligt med mat i en kris, med mera. Mat är en grundläggande förutsättning och därmed i allra högsta grad politik, och politiker som förstår att vägen till väljarnas hjärta går genom magen har mycket att vinna, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef Livsmedelsföretagen.

Intervjuer med riksdagspartierna i podcasten Feeder
Startskottet för #matvalet2018 är en serie intervjuer om mat och politik med riksdagspartiernas mattalespersoner i Livsmedelsföretagens podcast Feeder. Några av ämnena som tas upp är den nationella livsmedelsstrategin, Sveriges självförsörjningsgrad, sockerskatt, gårdsförsäljning och snusexport. Intervjuerna kommer att spelas in och publiceras löpande, men redan nu går det att lyssna på intervjuer med Håkan Svenneling (V) och Lars Tysklind (L), och inom kort släpps även intervjun med Marianne Pettersson (S).

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in