Stora risker med regeringens konsumentsatsning

Av på 15 september, 2013

Sveriges Konsumenter är kritiska mot den satsning på central konsumentupplysning, som lanserades av konsumentminister Birgitta Ohlsson på Dagens Nyheters debattsida idag.

– Det finns behov av en kraftig förstärkning av konsumentvägledningen, så att den blir tillgänglig för alla. Vi välkomnar att regeringen satsar men det finns stora risker med förslaget att skapa en central upplysningstjänst. Pengarna borde gått till lokala förstärkningar, säger Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges Konsumenter.

84 av landets kommuner har ingen eller mycket knapphändig konsumentvägledning, visade den kartläggning som Sveriges Konsumenter och Konsumentvägledarnas förening gjorde i maj i år. Det gör minst 2 miljoner konsumenter har svårt att få hjälp om man blivit lurad eller har frågor om sin rätt som konsument. Regeringens satsning på 60 miljoner kronor som nyss presenteras av konsumentministern gör att alla konsumenter kan vända sig till den centrala instansen av vägledning på Konsumentverket. Enligt regeringen ska detta vara ett komplement till den lokala konsumentvägledningen och Birgitta Ohlson ”hoppas att denna reform även kommer att leda till att kommuner i ökad utsträckning värnar sin konsumentvägledning.”

– Förhoppningar räcker inte. Vi avkräver svar på hur regeringen konkret ska få kommunerna att satsa och inte lägga ner. Om man tror på ett stärkt stöd till konsumenterna behövs ett lokalt närvarande system med kunskap och resurser. En tjänst som även kan bedriva förebyggande arbete som hjälper konsumenter innan de luras eller får stora problem. Det är förvånande att regeringen går på en så gammalmodig myndighetslösning, säger Örjan Brinkman.

Sveriges Konsumenters ordförande Örjan Brinkman har suttit med i den statliga utredningen om framtidens stöd till konsumenterna. I ett särskilt yttrande har han beskrivit alternativa lösningar på den problembild som organisationen och regeringen trots allt delardelar.

– Konsumentvägledning behövs nu mer än någonsin, säger Örjan Brinkman. Regeringen måste agera kraftfullt för att förhindra att ett stort antal kommuner tar satsningen som intäkt för att skära ner eller lägga ner sin vägledning. 60 miljoner kronor är en välkommen satsning, men borde använts för att bygga upp och stärka konsumentvägledning så att alla får tillgång till den. Om pengarna satsas fel kan konsumenterna bli de stora förlorarna.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in