Storsatsning på vardagstravet

Av på 13 juli, 2017
Foto: Micke Gustavsson, Kanal75.

Fokus på bredden genom höjda garantinivåer på prispengarna i vardagstravet blir den sista stora pokalårssatsningen som presenteras. Satsningen är värd cirka 54 nya pokalårsmiljoner inklusive uppfödarmedel.

En treåringssatsning, en kallblodssatsning och ökade prispengar vid ordinarie V75-tävlingar är tidigare satsningar som presenteras och nu är det dags för bredden att få sin del av kakan. 54 miljoner av pokalårspengarna kommer att läggas på garanterade prispenganivåer i allt vardagstrav.

– Bredden är jätteviktig för travsporten, det har vi inte minst sett i vårt målarbete med travets önskvärda läge. Därför känns det väldigt bra att kunna göra den här satsningen på vardagstravet. Det här är den största enskilda höjningen vi gjort hittills, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

Garantinivåerna, som införs på alla banor från och med 2018, innebär att:

  • Loppen på säsong- och eventbanor har lägst 20 000 kronor i förstapris. (Om banan så önskar, är det tillåtet att ha en (1) proposition per tävlingsdag med lägre prispengar, t ex P21-loppet, dock alltid lägst 10 000 kr i förstapris).
  • Loppen på åretruntbanor har lägst 25 000 kronor i förstapris. (Om banan så önskar, är det tillåtet att ha en (1) proposition per tävlingsdag med lägre prispengar, t ex P21-loppet, dock alltid lägst 10 000 kr i förstapris).
  • Loppen på Åby, Bergsåker och Jägersro har lägst 30 000 kronor i förstapris. (Om banan så önskar, är det tillåtet att ha en (1) proposition per tävlingsdag med lägre prispengar, t ex P21-loppet, dock alltid lägst 10 000 kr i förstapris).
  • Loppen på Solvalla har lägst 40 000 kronor i förstapris. (Om banan så önskar, är det tillåtet att ha en (1) proposition per tävlingsdag med lägre prispengar, dock alltid lägst 25 000 kr i förstapris).
  • Breddloppen på alla banor kommer att behålla nuvarande nivå, 10 000 kronor i förstapris.

Imorgon presenteras den sista Pokalårssatsningen på 23 miljoner kronor vilket då innebär att Svensk Travsport presenterat Pokalårssatsningar för cirka 180 miljoner kronor.

Tidigare presenterade Pokalårssatsningar

  • Förstapris på minst 50 000 kronor i samtliga treåringslopp från 2018 – satsningen är värd cirka 50 miljoner inklusive uppfödarmedel.
  • Storsatsning på V75-prispengar 2018 – satsningen är värd cirka 26 miljoner inklusive uppfödarmedel.
  • Satsning på kallblodssporten värd cirka fem miljoner. Pengarna kommer att läggas på att höja försöken och finalen i tävlingsserien DubbelCupen och Svensk Travsports Grundserie för kallblod, som kommer att byta namn till Svensk Travsports Kallblodsserie, utökas från 45 lopp till 150 lopp. Värdet på satsningen är cirka 5,2 miljoner inklusive uppfödarmedel.
  • Dessutom har mindre satsningar presenterats gällande breda prisskalor upp till 35 000 kr, Premiechansningen samt ökat stöd till Bas-organisationer, travklubbar och ponnytravet.

Fakta Pokalåret
Pokalåret är en överenskommelse mellan travsporten och dess spelbolag, ATG, som slöts 2014. Den innebar att trav- och galoppsporten gav ATG i uppdrag att göra investeringar för att kunna öka omsättningen och även kunna betala tillbaka mer till sporten på lång sikt. Nya pengar som tjänades in tack vare nya satsningar återinvesteras i ATG under tiden för överenskommelsen. Sporten accepterade därför moderata höjningar, men ändå höjningar, av medlen, för att få en rejäl höjning 2018. Målet sattes till att under 2018 skulle det delas ut 300 miljoner kronor (270 trav/30 galopp) mer i förhållande till utdelningen 2017.

Fakta banor
Storbanor:
Solvalla, Åby, Jägersro, Bergsåker

Åretruntbanor:
Axevalla, Boden, Bollnäs, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Halmstad, Kalmar, Mantorp, Romme, Umåker, Örebro, Östersund

Säsongs- och eventbanor:
Dannero, Hagmyren, Lindesberg, Rättvik, Skellefteå, Solänget, Tingsryd, Vaggeryd, Åmål, Årjäng, Arvika, Hoting, Karlshamn, Lycksele, Oviken

Sport | Häst
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in