Svensk dominans i Megeve

By on 19 januari, 2018
Fredagens pallplatser med Clara och Oskar i topp och Thea och Albin på andra respektive tredjeplats. Foto: Anton Axellie

De svenska Europacupåkarna har efter två tävlingsdagar vunnit hela sju pallplatser fördelat på fyra åkare i franska Megeve.

I onsdags när tävlingarna drog igång var sex herrar och tre damer vidare från kvalet in i final. Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, låg etta efter kvalet, Albin Holmgren, Åre SLK, låg tvåa, Rasmus Stegfeldt, Landskrona Ski-Club, låg fyra, Edvin Hellquist, UHSK Umeå SK, låg femma, Anton Axellie, Örebro SK, trettonde och Olle Söderberg, Åre SLK, fjortonde. Tilläggas bör att det var första gången Olle tog sig vidare från kvalet i en Europacup, vilket i sig är väldigt stort.

Damernas kval vanns av Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, tätt följd av Thea Wallberg, Åre SLK, som kvalade in som tvåa och Josefina Wersén, Åre SLK, som tog sig vidare som fyra från kvalet.

Väl i final fortsatte de svenska åkarna leverera och när allt var klart var det dubbelt svenskt högst upp på pallen. Clara vann damklassen tätt följd av Thea på en tredjeplats och Josefina på en femteplats.

Inför tävlingen jobbade jag väldigt mycket på övre ingången och med att få med mig tillräckligt med fart till andra hoppet som är väldigt flackt. I kvalet satte jag ner ett bra åk men med en del missar, däribland i övre ingången och farten på andra hoppet, något jag gav mig tusan på att förbättra i finalen. Sen i final fick jag till ett mycket bättre åk som jag är riktigt nöjd med. Jag har fortfarande ganska mycket att jobba på inför de kommande tävlingarna här men det känns som att jag blir bättre för varje åk, sa Clara efter onsdagens tävling.

Även herrpallen hade svenskt överst med Oskar i topp, sen följde Rasmus på en femteplats, Anton på en sjundeplats, Albin elva, Olle tolva och Edvin sextonde.

Mycket nerver över lag skulle jag säga. Dels var det ju EC-premiär vilket sätter en del press direkt, och sen fick jag starta först av alla 50 herrar i kvalet vilket inte gjorde att det lättade precis. Men jag fick till ett bra kval-åk som höll förstaplatsen hela vägen igenom. Sen lyckades jag städa upp övre hoppet och kapa ännu en sekund på tiden i finalen vilket tog mig till 85,17 i poäng och poängrekord. Jag är nöjd med att jag lyckades hålla huvudet kallt rakt igenom och fokusera på rätt saker så jag hade en grymt kul dag, och det är skönt att få ett kvitto på att träningen har lönat sig, sa Oskar efter onsdagens seger.

John Mattsson, Sunne AK, slutade trettionde, Ture Johansson, Gefle Freestyle, trettiosexa, och Philip Olofsson, Åre SLK, trettiosjua.

Framgången fortsatte på fredagen när Clara åter igen vann damernas tävling och även denna gång fick sällskap av Thea på andraplatsen och Josefina slutade tolva. Även herrarnas fredagstävling fick samma segrare som på onsdagen när Oskar stod högst upp igen, och då även ytterligare en svensk pallplats med Albin som trea.

Strax utanför pallen kom Anton på en fjärdeplats, och Rasmus på en sextondeplats. John slutade 22:a, Philip 25:a, Ture 30:e, Olle 32:a och Edvin 33:a.

Imorgon fortsätter tävlingarna i Megeve med parallellpuckelpist som startar 11.30 med final 14.00.