Svensk forskning om blodprotein bidrar till kamp mot hjärtinfarkt

Av på 13 november, 2013

Ett forskningsprojekt som får stöd av Hjärt-Lungfonden visar att ett särskilt blodprotein kan ha betydelse för att skydda blodkärlen mot åderförfettning. Det har forskare i Malmö kunnat visa. Forskningen kan på sikt bidra till kampen mot bland annat hjärtinfarkt.

Proteinet som den svenska forskargruppen har upptäckt kallas apoM och var tidigare helt okänt. I dag vet forskarna att detta protein spelar en central roll för att skydda kroppens blodkärl. Genom laboratorieförsök har Malmöforskarna kunnat visa hur viktigt apoM-proteinet är för det så kallade goda kolesterolets positiva effekter på blodkärlens väggar.

– Vi studerar nu hur det går till när proteinet skyddar blodkärlen mot inflammation som är en av mekanismerna som leder till åderförfettning. Målet är att vi ska förstå hur proteinet skyddar insidan av våra blodkärl, säger forskargruppens ledare, professor Björn Dahlbäck.

Åderförfettning drabbar de flesta äldre och innebär att det stegvis bildas beläggningar på blodkärlens insidor. Detta kan orsaka blodproppar och svåra sjukdomar som hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Forskningen i Malmö kan på sikt få betydelse i kampen mot dessa sjukdomar, varav enbart hjärtinfarkt kräver cirka 8 500 svenskars liv per år.

– Malmöforskarnas resultat ger hopp om bättre förebyggande behandlingar mot hjärtinfarkt. Vi behöver samla in mer pengar för att kunna stärka stödet till den här typen av grundforskning som bidrar till att rädda fler människoliv, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in