Svenska män äger dubbelt så mycket som kvinnor enligt ny rapport

Av på 10 mars, 2019
Arkivbild

Diskussionen om jämlikhet och ekonomi har hittills mest handlat om lika lön och styrelseposter, men ägande är minst lika viktigt, visar den nya rapporten Ägarinnabilden #0 från tankesmedjan Ownershift.

Den svenske mannen äger nästan dubbelt så mycket som den svenska kvinnan enligt uppskattningar studien. Rapporten Ägarinnabilden #0 visar ägande inom flera olika områden så som mark, fastigheter, kapital, patent och företag och drar slutsatsen att den genomsnittlige svenske mannen äger dubbelt så mycket som den genomsnittliga svenska kvinnan. Rapporten och dess innehåll är framtagen tillsammans av Emma Heikensten, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Att ägande innebär makt är ett faktum. Därför kan vi nu visa att Sverige inte är jämställt ur ett ägande- och maktperspektiv. Det vill vi ändra på, säger Linda Waxin en av grundarna av Ownershift.

I rapporten kan vi bland annat se att:

  • kvinnor privatäger 4 % av det totala aktievärdet i Sverige.
  • kvinnor heläger 14 % av svenska fastigheter.
  • kvinnor äger 15 % av svensk mark.
  • kvinnor äger 29 % av jordbruk.
  • kvinnor äger 34 % av alla privatbilar.
  • 30 % av landets företagare är kvinnor.
  • 38 % av alla skogsägare är kvinnor.
  • kvinnor är verklig huvudman i 26,3 % av inrapporterande företag.

Det är också tydligt att medan samhället lägger stor vikt vid löneskillnader mellan könen så är det idag väldigt lite fokus på ägande och det inflytande som kommer med det. 

– Det första steget till att lösa ett problem är att identifiera att vi har det. Nu har vi skapat en första nollmätning kring ägande och statistiken visar tydligt att kvinnor äger mindre av Sverige än män. Därför vill vi nu uppmana svenska folket att sätta sig in i och diskutera, vem som faktiskt äger Sverige, säger Emma Heikensten, doktorand inom nationalekonomi på handelshögskolan i Stockholm.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Ägarinnabilden#0 är den första rapporten i sitt slag i Sverige, Ownershift kommer fortsätta kartlägga ägandet i Sverige och släppa rapporter årligen. Den fullständiga rapporten, Ägarinnabilden #0 finns att hämta i sin helhet på www.ownershift.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in