Svenskarna känner ekonomisk oro inför pensionen

By on 28 oktober, 2017

Nästan varannan yrkesverksam svensk (45 %) är orolig över hur deras privatekonomi kommer se ut som pensionär. Allra störst är oron bland kvinnor, låginkomsttagare, ensamstående och åldersgruppen 18-34 år. Samtidigt upplever pensionärerna sig ha relativt hög ekonomisk trygghet jämfört med andra. Det visar Lindorffs undersökningBetalningsindikatorn, som genomförs tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop.

De som är närmast pensionsåldern är generellt sett mindre oroade för sin ekonomi som pensionär, än personer mitt i, eller i början av karriären.Hela 55 procent i åldersgruppen 18-34 år känner en ekonomisk otrygghet inför pensionen, jämfört med 35 procent i gruppen 55-65 år.

Undersökningen visar även att kvinnor i högre grad än män känner oro inför sin privatekonomi som pensionär. Fler än hälften (52 %) av alla yrkesverksamma kvinnor känner oro över sin ekonomi som pensionär, samma andel för männen är 40 procent.

Kvinnor har generellt sett fortfarande lägre inkomst, jobbar i högre grad deltid och tar största delen av föräldraledigheten i jämförelse med män. Alla dessa faktorer påverkar pensionen negativt och gör att det finns större anledning att oroa sig för sin ekonomi som pensionär, säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef Lindorff 

Högre oro bland ensamstående än gifta

I gruppen skilda, separerade, änkor eller änklingar är det så många som 55 procent som känner en ekonomisk oro inför pensionen. Bland gifta är siffran endast 38 procent.

Bland låginkomsttagare, det vill säga personer med en årsinkomst under 250 000 kronor, är det en stor andel som oroar sig för sin privatekonomi som pensionär. Mer än 6 av 10 (62 %) är oroliga för hur deras privatekonomi kommer se ut den dag de går in pension. Motsvarande siffra bland höginkomsttagare, med en årsinkomst överskridande 500 000 kronor, är 24 procent.

Pensionärer upplever sig ha hög betalningsförmåga
Samtidigt som att svenskarna oroar sig över hur deras ekonomiska situation kommer se ut när de går i pension så upplever fler pensionärer (46 %) att de har en högre ekonomisk trygghet än yrkesverksamma (43 %). Bland de yngre, åldersgruppen 18-34 år, är det endast 33 procent som känner ekonomisk trygghet.

10-topp lista: Parametrarna som bygger svenskarnas känsla av ekonomisk trygghet

  1. Ekonomiska möjligheter idag
  2. Kunna hantera oförutsedd utgift på 30 000 SEK
  3. Ekonomiska möjligheter om ett år
  4. Trygghet angående sin framtida ekonomi
  5. Kunna hantera en räntehöjning på 5 000 SEK
  6. Trygghet när man bli pensionär
  7. Trygghet om man skulle bli sjukskriven
  8. Trygghet om man skulle separera från sin partner
  9. Trygghet om man skulle bli arbetslös
  10. Ekonomiska möjligheter om fem år

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Demoskop under september 2017. Den baseras på 1 609 intervjuer i en slumpmässigt rekryterad internetpanel. Det här är utgångspunkten för den kvartalsvisa undersökningen Betalningsindikatorn, som undersöker betalningsförmågan, den upplevda ekonomiska tryggheten och konsumtionsbeteende hos svenska hushåll.

You must be logged in to post a comment Login