Svenskarna tror: framtidens jobb finns inom hälsa och sjukvård

Av på 13 juni, 2018
Arkivbild

Sju av tio svenskar tror att framtidsjobben finns inom hälsa och sjukvård. Allra minst framtidstro har man på bank- och finansbranschen. Trots skriverier om att robotar och AI-teknologi kommer ta över våra jobb i framtiden är bara var tjugonde svensk rädd för detta. Det visar en undersökning från Blocket Jobb, genomförd i samarbete med Kantar Sifo.

Efter hälso- och sjukvårdsbranschen tror svenskarna att framtidsjobben kommer finnas inom data & IT (61 procent) och teknik & ingenjörskonst (52 procent). Allra minst framtidstro har svensken på jobben inom bank & finans och ekonomi, endast 15 respektive 18 procent tror att framtidsjobben finns inom dessa branscher.

– Man kan anta att digitaliseringen av finansbranschen har gjort att svenskarna ser traditionella bank- och ekonomijobb som överflödiga. Istället är det den tungt belastade hälso- och sjukvårdsbranschen som man tror kommer skapa framtidens jobb. Det upplevda behovet av fler jobb inom branschen går även att koppla samman med att sjukvården är den viktigaste frågan för många väljare i det kommande valet, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Robotar och AI-teknologi oroar inte svenskarna 
Vidare framgår det också av undersökningen att svenskarna inte är särskilt oroliga för att de kommer bli ersatta av robotar och AI-teknologi. Endast sex procent tror att just deras jobb kommer att ersättas av robotar och AI-teknologi inom de kommande tio åren. I Göteborgs region är man minst orolig, knappt en procent av respondenterna i denna region tror att deras jobb kommer ersättas av AI-robotar inom de närmsta tio åren.

– Det är intressant att se att det är så pass få som är oroliga för att deras jobb kommer att ersättas av robotar och AI-teknologi. Det tyder på att det finns en stolthet i det egna arbetet och att kompetensen är viktig. Det kan för många tyckas vara långt kvar innan vi ser någon förändring på jobbmarknaden, även om AI-teknologin är på frammarsch, säger Anna Bergius.

Populäraste yrkesområdena på Blocket Jobb just nu

  1. Försäljning
  2. Transport & Logistik
  3. Teknik & Ingenjör
  4. Industri & Anläggning
  5. Administration
  6. Data & IT
  7. Organisation & Ledning
  8. Ekonomi
  9. Bygg & Hantverk
  10. Service & Kundtjänst

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in