Sverige bör visa hur ett system för lagliga vägar till EU skulle kunna se ut

Av på 20 december, 2017
Arkivbild

Igår överlämnades utredningen ”Lagliga vägar för att söka asyl i EU” till regeringen, Röda Korset är kritiskt till att utredningen i sitt betänkande inte går tillräckligt långt för att ge människor skydd och lämnar därför ett särskilt yttrande.

Sverige bör gå före och visa på hur situationen kan lösas. Där går utredningen inte hela vägen. De skarpa nationella förslag som skulle behövas har tyvärr lagts som bilaga till utredningen. Vi får aldrig glömma att det här handlar om liv eller död för tusentals människor, säger Alexandra Segenstedt, senior migrationsrådgivare och expert i utredning.

Frågan om lagliga vägar in i EU för att söka skydd för de människor som flyr undan krig och förföljelse är en av vår tids största utmaningar på migrationsområdet. Inom EU är det nu viktigt att Sverige fortsätter att vara en stark röst för de allra mest utsatta. Hittills i år har 3081 personer omkommit på medelhavet.

Det är positivt att Sverige har tagit det här steget och tillsatt en utredning. Vad vi på Röda Korset skulle vilja se är att regeringen nu vågar gå före och testa en ny laglig och säker väg för människor i behov av skydd, som skulle kunna stå som exempel för hur man skulle kunna arbeta med de här frågorna på både europeisk och global nivå, säger Alexandra Segenstedt.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in