Sverige – ett av länderna med bäst förutsättningar för att driva in skulder

By on 1 mars, 2018
Arkivbild

I en ny undersökning från världens största kreditförsäkringsbolag, Euler Hermes placeras Sverige i toppen på listan över de länder där det är lättast att driva in skulder.

När skuldindrivning sker över landsgränser kan det uppstå akuta problem som resulterar i en komplex process, fylld med juridiska, kulturella och operativa komplikationer. De främsta skillnaderna i betalningskulturen länder emellan kan försvåra processen väsentligt, så som olika lagar- och regelsystem, transaktioner, avtalsnormer och insolvens.

De här skillnaderna är viktiga för inkassoföretag och bidrar bland annat till att det är tre gånger lättare att driva in skulder i Sverige jämfört med Saudiarabien. I en nyligen publicerad rapport gjord av världens största kreditförsäkringsbolag, Euler Hermes, väljer man att belysa avvikelserna som finns mellan länder när det kommer till indrivning av skulder.

I rapporten, 2018 Collection Complexity Score and Rating, undersöks förutsättningarna för inkasso i ett urval av 55 länder. Varje land tilldelas en poäng som varierar mellan 1–100. Poängsystemet är inverterat, med ”1” som en indikation för var det är lättast att inkassera.

Västeuropeiska länder toppar listan
I analysen visade det sig att det globala medelvärdet är 51: det indikerar en hög grad av komplexitet i det globala systemet som helhet. Analysen belyser betydande regionala skillnader och ger förslag på förbättringsområden samt uppmärksammar de globala ledarna inom indrivning.

Topplistan består helt av västeuropeiska länder. Sverige (30), Tyskland (30) och Irland (31) finns bland de länder där det är enklast att driva in skulder utan några större hinder. Danmark rankas som nummer 15 på listan och har en poäng på 38.

Även om Sverige är det minst komplexa landet i världen för att driva in skulder i, finns det fortfarande vissa saker som vi kan göra bättre.

”När gäldenären väl försatts i konkurs är det mycket svårt att återvinna en fordran. Prioritetsordningen gör det osannolikt för oprioriterade fordringsägare att få sina fordringar från en konkursgäldenär om det inte finns någon säkerhet för fordran”, säger Henrik Bromée, Sverigechef på Euler Hermes .

Mellanöstern tillhör den sämre delen
Relativt isolerad längst ner på listan hittar vi Saudiarabien med ett betyg på 94. Högre upp i rankningen finns Förenade Arabemiraten med poängen 81, följt av Malaysia, Ryssland och Kina med poäng på 78, 73 respektive 72.

”I genomsnitt måste företagen vänta 64 dagar för att få en inbetalning i Saudiarabien. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten rankas som de mest komplexa länderna när det gäller inkassering. Med en poäng på 94 är inkassering tre gånger mer komplext i Saudiarabien än i Sverige”, säger Henrik Bromée.

Hög komplexitet i USA
I den nedre tredjedelen finns bland annat USA (55), Turkiet (56), Chile (56) och Kamerun (57). Det kan tyckas förvånande att USA – ett starkt utvecklat land med ekonomisk mognad – ligger närmare listans botten, överträffad av Kazakstan (54) och med samma poäng som Columbia (55).

Förklaringen till det finns i det amerikanska rättssystemet, som är både långsamt och byråkratiskt komplext när det kommer till indrivning. Om en låntagare går i konkurs är det sällan att en långivare utan säkerhet får sina pengar tillbaka, eftersom konkurssystemet i allmänhet ger låntagarna fördel. Men även företagens betalningskultur kan få en att höja på ögonbrynen.

””En trend tyder till exempel på att inrikesbetalningar mellan amerikanska företag har blivit mer osäkra. I vissa fall kan man få vänta upp till 120 dagar på att få betalt och vissa företag verkar inte ta sin roll som kredittagare på allvar. Företagen utökar i allt högre grad sina kreditvillkor utan att ens diskutera med sina leverantörer”, säger Henrik Bromée. ”Export är ett bra sätt att öka försäljningen men att sälja utomlands kommer inte utan risker och det är viktigt att vara uppmärksam på olika betalning- och indrivningskulturer mellan olika länder. De här skillnaderna kan innebära att exportörer kan behöva justera sitt rörelsekapital för att det ska skydda kundfordringar och kassaflöde”.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login