Sverige kan bli bland de första länderna i världen att eliminera hepatit C

By on 5 juli, 2018

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda hur smittspridning av hepatit C kan hindras och behandlingen förbättras till juni 2019, målet är att eliminera sjukdomen till 2030 i enlighet med WHO:s elimineringsmål.

Det här är ett efterlängtat besked och väldigt goda nyheter för alla som lever med hepatit C i Sverige, säger Marie Ohrlander, policy- och kommunikationsdirektör på MSD. Att utarbeta en tydlig elimineringsstrategi är helt avgörande för att eliminera hepatit C.

Regeringen har under sin mandatperiod visat på stor handlingskraft i utmaningarna kring hepatit C med öronmärkt finansiering till landstingen och viktiga steg för att bredda tillgängligheten till sprututbyte. Det har blivit avgörande för att säkerställa att botande behandlingar kommer patienten till nytta och för att skapa nya arenor för behandling. Det handlar om att möta patienterna där de finns.

Expertisen finns redan
Nu tillsätts en utredning som ska analysera hur smittspridningen sker och hur behandlingen kan förbättras. Ambition är att utredningen ska vara klar i juni 2019, men vi skall inte glömma bort att det arbetet redan har påbörjats.

Folkhälsomyndigheten behöver nu samordna det gedigna arbete som den medicinska professionen redan genomfört. Flertalet framstående forskare inom området har redan gjort omfattande bidrag till elimineringsarbetet, bland annat professor Fred Nyberg med flera inom ramen för U-FOLD vid Uppsala universitet, infektions- och beroendeläkare Martin Kåbergs och smittskyddsläkare Stefan Stenmarks m fl arbete inom ramen för beroende-, smittskydd och infektionsläkarsamarbetet.

Höj ambitionsnivån för eliminering i Sverige
Vår förhoppning är att Folkhälsomyndigheten tar avstamp i det arbete som redan är genomfört och att det innebär att myndigheten kan lämna sin rapport till regeringen långt tidigare än den 1 juni 2019. Samtidigt är det viktigt att de insatser som redan pågår eller är på väg att startas inte pausas utan tvärtom intensifieras under utredningsarbetets gång, säger Marie Ohrlander. Det gäller inte minst initiativ till så kallad mikroeliminering.

I regeringsuppdraget till folkhälsomyndigheten nämns för första gången Världshälsoorganisationens mål om att eliminera hepatit C till 2030, vilket är mycket positivt. Det mål som Världshälsoorganisationen satt är ett globalt mål utformat för att alla medlemsländer ska kunna klara av elimineringen. Sverige har alla förutsättningar att nå WHO:s mål långt tidigare och därigenom bli ett av de första länderna i världen att eliminera hepatit C.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login