Sverige slog Finland i svängig innebandymatch

By on 2 november, 2013

Med bara drygt en månad kvar till VM möttes Sverige och Finland i Euro Floorball Tour på fredagskvällen. De blågula gick segrande ur striden med 8-5 efter en svängig och underhållande tillställning i Lisebergshallen.

Sverige fick en bra start på VM-finalreprisen mot Finland och kunde efter en energisk och fartfylld inledning göra 1-0 efter drygt sex minuter. Ledningsmålet kom genom Sandra Mattsson som på halvvolley tryckte in en retur framför det finska målet. I trettonde matchminuten vände Sverige spelet snabbt på vänsterkanten, och Josefina Eiremo kunde snyggt frispela Cassandra Edberg som sköt 2-0 i nättaket bakom Laura Loisa i finska målet.

– Vår inledning är världsklass. Vi har en hög intensitet, bra rörelse med bollkontroll, fart genom mittzon och är rättvända. Vi är fantastiskt överlägsna spelmässigt, men vi borde ha bättre utdelning, säger förbundskapten Curt Söderström.

Sverige hade bud på att göra både 3-0 och 4-0, men skärpan i avslutsmomentet saknades. Istället kom Finland tillbaka när Emmi Niemelä på högerkanten satte 2-1 i bortre krysset. Svenskorna stod dock för en snabb replik. Minuten senare ökade Anna Jakobsson på de blågulas ledning till 3-1.

Sveriges förstafemma hittade varandra riktigt bra. Med fem minuter kvar av mittperioden stod firma Emelie Lindström/Sandra Mattsson för en av matchens delikatesser. Bakom förlängd mållinje kunde Lindström frispela en ren Mattsson som på direktskott stänkte upp 4-1 från vänsterkanten. Målet kändes som ett ryck från Sveriges sida, men Finland skulle komma tillbaka. Innan periodens slut reducerade de både till 4-2 (på straff) och i slutsekunderna även 4-3.

– Vi gick ner oss i andra perioden samtidigt som finskorna höjde sig. Jag tyckte vi stressade i matchen och sade därför till spelarna att de har mer tid än vad de tror. Jag får delvis ta på mig det, säger Söderström.

Sverige lade in ytterligare en växel i slutperioden och såg ut att än en gång stänga matchen. 5-3 kom 45.34 genom Johanna Holmbom, assisterad av Josefina Eiremo, efter ett svenskt mönsteranfall. Två minuter senare gjorde Sandra Mattsson 6-3, och blev därmed tremålsskytt. Finland kom dock tillbaka ytterligare en gång. Först reducering till 6-4 och sedan 6-5, det sistnämnda målet efter en fantastisk soloprestation av Nina Rantala.

– Finland ska ha beröm. De spelar aggressivt och hittar en bra positionering i sin höga press, avslutar Söderström.

Finland kom dock aldrig närmare. Emelie Lindström och Isabell Krantz såg till att Sverige punkterade matchen och vann med 8-5.