Syrien: Läkare Utan Gränser trappar upp hjälpinsatser

Av på 29 februari, 2020
Läger i Jebel Harem i nordvästra Syrien. Bild MSF

Läkare Utan Gränser trappar nu upp hjälpinsatserna i nordvästra Syrien för att bemöta de enorma humanitära behoven. I och med detta uppmanar organisationen turkiska myndigheter att underlätta för hjälpleveranser av material och personal till nordvästra Syrien.

Över 948 000 människor har drivits på flykt i Idlib-provinsen sedan början av december 2019, enligt siffor från FN. En så omfattande fördrivning av människor saknar motstycke sedan Syrienkonfliktens start för nio år sedan.

Människor som flytt är fast på ett begränsat område längs den turkiska gränsen. Överfulla läger med brist på rent vatten och sanitet ökar risken för vattenburna sjukdomar. Brist på tält tvingar människor som nyss anlänt att sova under bar himmel, i fallfärdiga byggnader och under provisoriska skydd. Människor är i akut behov av grundläggande förnödenheter som filtar, madrasser och vinterkläder.

Underlätta hjälpleveranser
Nu planerar Läkare Utan Gränser att öka sina hjälpinsatser och under de kommande veckorna kommer tält, matlagningsartiklar, golvmattor och filtar distribueras. Den första hjälpleveransen är ämnad för 800 familjer. Läkare Utan Gränser planerar även att tillhandahålla akutvård och stärka upp grundläggande sjukvårdsinsatser för människor på flykt.

Läkare Utan Gränsers förmåga att trappa upp sina hjälpinsatser är beroende av att vi kontinuerligt kan föra in medicinska förnödenheter. Vi måste även kunna föra in personal för att stötta våra syriska kollegor, som efter flera års extremt hårt arbete är utmattade.

Läkare Utan Gränser uppmanar nu turkiska myndigheter att underlätta för organisationens personal och nödvändiga hjälpleveranser till nordvästra Syrien. Läkare Utan Gränser har ingen permanent närvaro i Turkiet.

Världen
Örebronyheter

Källa Läkare Utan Gränser

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in