Syrien: Människor i Idlib har snart ingenstans att ta vägen

By on 20 februari, 2020
Bild MSF

I nordvästra Syrien är nu närmare 900 000 människor på flykt undan striderna. Städer och flyktingläger väster om Aleppo har attackerats och vägarna är fulla av människor som försöker sätta sig i säkerhet. Läkare Utan Gränser finns på plats och bistår med både medicinsk och annan humanitär hjälp.

– Situationen är desperat och attacker förekommer nu i områden som tidigare ansågs relativt säkra, säger Julien Delozanne, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Syrien.

– Folk som flyr trängs nu in i ett område som blir allt mindre, mellan frontlinjen till öster och den stängda turkiska gränsen till väster. Förhållandena i flyktinglägren är redan mycket svåra. Om militäroffensiven fortsätter och nya internflyktingar anländer kommer det att bli mycket illa.

Den 14 och 15 februari besköts läger i närheten av staden Sarmadah, där tiotusentals människor har sökt skydd undan strider i södra Idlibprovinsen. Flera personer skadades och tält förstördes.

Staden Takad 20 kilometer österut har attackerats flera gånger sedan den 13 februari vilket lett till att de flesta invånare har flytt. Många av dem hade redan tvingats fly tre, fyra eller till och med fem gånger de senaste åren.

Gatorna är fulla av tält
En av de som stannade kvar in i det längsta är läkaren Mustafa Ajaj, ansvarig för en vårdcentral inne i Takad som får stöd av Läkare Utan Gränser.

– Människor flyr från Takad på grund av attacker med artilleri, missiler och flygplan, berättar han. De enda som stannar kvar är de som inte har råd med transport eller som inte vet vart de ska ta vägen.

– Vi ska också flytta våra medicinska förråd till ett annat ställe och just nu letar jag efter ett säkert ställe där vi kan återuppta våra aktiviteter och hjälpa människor i behov av vård. Men vi lämnar kvar en del mediciner och utrustning åt människorna i Takad.

Tidigare betraktades Takad som en relativt säker plats och många har tagit sin tillflykt hit från andra delar i nordvästra Syrien.

– Varje dag har vi sett hur nya flyktingar anlänt, säger Mustafa Ajaj. Gatorna och kullarna utanför staden är fulla av tält. Det har helt enkelt inte funnits plats för fler i folks hem.

– Det är väldigt sorgligt. Den här veckan har det varit isande kallt. Människor har lämnat sina hem med enbart de kläder de hade på sig. Idag är det lätt snöfall och temperaturen var fem minusgrader i morse. De här människorna är rädda. De hade inte tagit sig genom snö och regn om de inte hade förlorat allt.

Familj dog av förgiftning
Den rysslandsstödda syriska regeringens intensiva militäroffensiv i södra Idlib fortsätter. Platser som tidigare hållits av rebellgrupper bombas, den ena efter den andra.

Norra Idlib och västra Aleppo är nu fulla av informella läger där människor försöker överleva under svåra villkor och med ytterst lite skydd mot vinterkylan. En familj på fyra personer har dött av förgiftning efter att ha försökt värma upp sitt tält med bränsle av dålig kvalitet.

– Vi har ingen värme, inget att äta, inget att dricka. Vi eldar med löv från olivträden för att hålla oss varma. Vi behöver hjälp, säger en man i ett läger där Läkare Utan Gränser delat ut förnödenheter.

Så fort bombattackerna förvärras kommer nya människor hit, konstaterar en läkare som jobbar för Läkare Utan Gränser i Deir Hassan-lägret.

– De flesta lyckas inte hitta tak över huvudet i de städer som de flyr till så de tvingas slå upp sina tält lite varstans. I det här området står det tält överallt, och ju närmare man kommer den turkiska gränsen, desto fler blir tälten. De som inte har råd med ett eget tält får dela med andra familjer. Andra sitter längs vägen eller under olivträden med bara en filt som skydd.

Psykisk ohälsa
Sjukhuset i staden al-Atareb, som har fått hjälp med akututrustning av Läkare Utan Gränser, tvingades stänga den 16 februari efter attacker mot staden. Den 17 februari stängde sjukhuset i Darat-Izaa eftersom personalen befarade en attack. För närvarande finns inget fungerande sjukhus i området som ligger på landsbygden väster om Aleppo.

Många av patienterna som kommer till vårdcentralen i Takad där Mustafa Ajaj jobbar lider av andningssvårigheter på grund av det dåliga vädret, berättar han. Andra söker behandling mot mag/tarmsjukdomar. Många av patienterna behöver också stöd för psykisk ohälsa.

– I går träffade vi en familj som hade flytt fem gånger. Först från Aleppo till Idlib, och sedan från by till by. Till slut flydde de även från Takad eftersom de befarade att staden skulle råka ut för luftangrepp.

Mustafa Ajaj och hans familj har själva flytt tre gånger. Så den här gången försökte de stanna kvar så länge de bara kunde.

– Jag har fem barn, tre pojkar och två flickor, och de vill stanna. De är mer motståndskraftiga än vad jag är.

Bara några timmar efter intervjun lämnade Mustafa Ajajs fru och barn Takad och åkte till hennes föräldrars hus i närheten.

Våra mobila kliniker har vårdat många patienter med luftvägsinfektioner som är en följd av de dåliga levnadsförhållandena och vintervädret. Teamen har även gett vård till många barn och gravida kvinnor under de senaste veckorna. Vi har även bistått nyanlända internflyktingar på flera håll i Idlib-provinsen, bland annat genom att dela ut filtar, vinterkläder, hygienartiklar och bränsle till fler än 13 000 personer i 20 läger och informella bosättningar. Dessutom distribuerar vi rent vatten till tiotusentals människor. Men behoven är enorma och det blir allt svårare för Läkare Utan Gränser att ge människorna den hjälp de har ett sådant akut behov av.

Världen
Örebroguiden

Källa: Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login