Thailand – kritiker tystas på sociala medier

By on 23 april, 2020

De thailändska myndigheterna åtalar systematiskt personer som gjort kritiska inlägg på sociala medier eller om monarkin. Åtalen har som syfte att tysta kritiker Det här har nu förvärrats under de nya restriktioner som införts i samband med covid-19. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten “They are always watching us” visar hur general Prayut Chan-O-Chas administration har ökat användandet av vaga eller ”breda” lagar för att kunna åtala dussintals fredliga kritiker sedan han blev vald förra året.

– Genom att trakassera och åtala sina kritiker på nätet har Thailands regering skapat ett klimat av rädsla vars syfte är att tysta de med oppositionella åsikter. Regeringens attacker på yttrandefriheten på nätet är ett skamligt försök att undvika granskning från de som har modet att ifrågasätta regeringen. Och förtrycket ökar, eftersom myndigheter tycks använda covid-19-pandemin som en slags förevändning för att ytterligare tysta kritik och på ett olagligt sätt begränsa mänskliga rättigheter, säger Clare Algar, utrednings- och policychef vid Amnesty International.

I rapporten har Amnesty intervjuat människorättsförsvarare, aktivister, politiker, advokater och akademiker som beskriver hur den thailändska regeringen kriminaliserar yttrandefriheten för att kunna tysta åsikter som anses kritiska mot myndigheterna.

Många av de som har blivit åtalade för sina inlägg på nätet inväntar just nu sin rättegång och riskerar fängelsestraff på upp till fem år och höga böter.

Olika former av restriktioner har ökat i samband utbrottet av covid-19, med general Prayuts utlysande av undantagstillstånd förra månaden. Undantagstillståndet begränsar yttrandefriheten och rätten till fredliga sammankomster ännu mer.

Enligt undantagstillståndet, Emergency Decree on Public Administration in Emergency Situation (2005) artikel 9, kan tjänstemän censurera eller ändra information som de anser falsk eller förvrängd och som anses orsaka rädsla hos allmänheten eller leda till missförstånd hos allmänheten. Det möjliga straffet för detta är upp till två års fängelse.

Yttrandefriheten på nätet under attack
Efter ett halvt decennium av ett repressivt militärstyre efter kuppen år 2014 så hade många hoppats att valen 2019 skulle innebära framsteg för mänskliga rättigheter i landet. Men ett år efter att general Prayut – som också stod i fronten för det tidigare militärstyret – tillträtt, så har Thailands valda regering ökat sina försök att tysta röster på nätet.

Användare av sociala medier berättade för Amnesty att de hade blivit trakasserade och skrämda när deras kritiska inlägg om myndigheter blev virala.

Ett exempel som nämns i rapporten är hur en aktivist blev förhörd av tio poliser som straff för att hon på Twitter lagt ut kommentarer om regeringen och monarkin och där ett inlägg fick 60 000 retweets. Innan hon raderade sitt konto twittrade studenten: “Jag vill varna alla och be er tänka efter innan ni tweetar och retweetar. De här människorna övervakar er ständigt.”

Hon tvingades skriva under ett dokument där det stod att hon skulle bli åtalad om hon postade något liknande i framtiden.

– De här systematiska attackerna på människorättsförsvarare, aktivister, journalister och oppositionspolitiker blir som ett hån mot Thailands försök att ge en bild av sig som ett land som respekterar mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, säger Clare Algar.

Utnyttjar lagar
Regeringen använder sig av flera repressiva lagar för att tysta kritiker. Bland annat finns artikel 116 i den thailändska brottsbalken som medger straff på upp till sju års fängelse för “uppror”. I artikel 326 – 333 kriminaliseras “ärekränkning” vilket innebär att myndigheter kan fängsla personer som har “skadat ryktet” hos officiella företrädare. Det finns också lagar som gör att det går att väcka åtal mot personer vars inlägg på sociala medier har ansetts skadliga för monarkin eller för myndigheterna.

Covid-19 kan användas som förevändning för att stoppa “fake news”
Som en del i ett gemensamt försök att forma debatten på sociala medier skapades det regeringsstyrda Anti-Fake News Center i november 2019 för att övervaka innehåll på nätet som antas “vilseleda” människor. Men regeringen har inte presenterat någon trovärdig, oberoende, tredje part som ska faktagranska det innehåll som benämns som “fake news”.

Så medan anklagelser om “hate speech” och falska informationskampanjer mot människorättsaktivister ignoreras har myndigheterna inte ödslat någon tid på att använda sig av existerande repressiva lagar för att kunna censurera “falsk” kommunikation som handlar om covid-19.

– De thailändska myndigheterna måste upphöra med att kriminalisera människor som fredligt framför sin kritik, och de måste hindra att ytterligare restriktioner gällande yttrandefriheten införs under täckmanteln av att det skulle handla om att bekämpa covid-19-pandemin. Alla som gripits enbart för sina åsikters skull måste omedelbart och villkorslöst friges och alla åtal mot dem måste läggas ned. Tills detta sker måste det internationella samfundet klargöra för thailändska myndigheter att sådana här uppenbara människorättskränkningar inte kommer att tolereras, säger Clare Algar.

Världen
Örebronyheter

Källa Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login