Tips till föräldrar: Så tar du hand om kladdiga och röda ögon hos barn

By on 15 december, 2017

Ögoninflammation är ett vanligt besvär bland förskolebarn under vinterhalvåret, men hur känner man igen symtomen? Och vad ska man tänka på? Här kommer tips till föräldrar.

”Ögoninflammation läker ofta ut av sig själv, men den dagliga ögonhygienen är viktig under hela sjukdomsperioden. Viktigast är att rengöra skonsamt utan att irritera barnets ögon och hud”, säger ögonläkare Anders Diurhuus-Gundersen.

Ögoninflammation hos barn
Vid ögoninflammation är ögats bindhinna inflammerad. I de flesta fall orsakas ögoninflammation av virus eller bakterier, men kan också bero på allergi eller skräp i ögat. Virusorsakad ögoninflammation har ofta ett eller flera av följande symtom:

  • Röda, svullna och glansiga ögon
  • Kladd i ögonen i form av slem och sekret
  • Båda ögonen brukar vara drabbade
  • Ofta samtidig förkylning med snuva och halsont

Ögoninflammation som beror på bakterier kan ha ett eller flera av följande symtom:

  • Kletigt gulgrönt var i ögonvrån
  • Ihopklibbade ögonlock på morgonen
  • Ena ögat eller båda ögonen drabbade
  • Vanligen ingen samtidig förkylning

Ögonläkarens egenvårdstips till föräldrar

Har ditt barn drabbats av kladdiga och röda ögon? Ögonläkaren Anders Diurhuus-Gundersen tipsar om följande:

Identifiera ögonbesvären.
På Vårdguiden 1177.se finns bra information om ögoninflammation hos barn. Där kan du även få kunskap om andra ögonrelaterade besvär. Om du är osäker på vad ditt barn har drabbats av – eller om du tror att barnet behöver träffa läkare – kontakta BVC eller vårdcentralen.

Daglig ögonhygien.
Rengöring av ögonen och huden runtomkring är viktigt när barn har ögoninflammation. Ljummet vatten eller koksaltlösning är grunden när man ska rengöra ögonen. Med sterila våtservetter blir det dessutom både enkelt och hygieniskt att hålla rent utan att irritera ögonen och huden runtomkring.

Gå till förskolan, eller inte?
Barn kan gå till förskolan om de har en lindrig virusorsakad ögoninflammation utan feber och annan betydlig hälsopåverkan. Dels är förkylningssmitta vanligt på förskolan, dels har barnet ofta hunnit smitta andra innan den bryter ut. Vid bakterieorsakad ögoninflammation sprids smittan dock lätt vidare till andra barn och vuxna om barnet gnuggar sig i ögonen och sedan tar på andra saker och personer. Då är det bäst att barnet stannar hemma.1

Lek och leksaker.
Har barnet bakterieorsakad ögoninflammation? Tänk då på att smitta kan överföras vid lek och bus. Även leksaker och andra föremål som barnet tar i efter att ha gnidit sig i ögonen kan sprida smitta. Regelbunden och noggrann handtvätt är viktigt.

Mindre barn och ögonbesvär.
När barn är riktigt små kan de få ett gulaktigt sekret i ögonen, vilket kan bero på trånga tårkanaler och sämre avflöde. Sekretet kan torkas bort med ljummet vatten eller med hjälp av sterila våtservetter. Vanligtvis försvinner besvären i takt med att barnet blir äldre och tårkanalerna vidare.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login