Tjänstemännens förtroende för privata pensionsrådgivare har rasat

By on 1 mars, 2018
Arkivbild

En ny undersökning från PTK visar att var tredje privatanställd tjänsteman har fått en mer negativ bild av privata pensions- och försäkringsrådgivare under det senaste året. Vi ser också att turerna kring finansbolaget Allra har skadat tjänstemännens förtroende för pensionsbranschen.

Många känner sig redan osäkra kring pensionen och nu visar det sig att en enskild aktör på kort tid kan påverka förtroende för en hel bransch av försäkrings- och pensionsrådgivare. Det är allvarligt. Försvinner förtroendet ökar risken för att spararnas engagemang för sin pension försvinner, säger Anders Ångbäck, pensionsrådgivare på PTK.

Nära sex av tio privatanställda tjänstemän har fått lägre förtroende för pensionsbranschen utifrån det de har läst eller hört om Allra.

– Pensionsbranschen har inte råd med en förtroendekris. Kombinationen av att människor uppfattar någonting som svårt men viktigt ställer höga krav på förtroende. Det är oerhört svårt att få sparare att känna sig trygga i sitt pensionssparande och de måste känna att de har tillgång till oberoende rådgivning när de gör avgörande val för pensionen, säger Anders Ångbäck.

Nära hälften tycker att det är svårt att förstå frågor som rör deras pension. Drygt fyra av tio tycker att det är svårt att få bra och tydlig information om sin pension. Tre av tio uppger att de inte har tillgång till oberoende rådgivning kring sitt pensionssparande.

Som bransch behöver vi ta till oss denna kritik. Vi måste ta fram tjänster och information på spararnas villkor. Därför har PTK satsat hårt på att själva ta fram en oberoende, gratis och digital rådgivningstjänst för de nästan en miljon tjänstemän som jobbar på en arbetsplats med ITP, säger Anders Ångbäck.

Hälften av tjänstemännen känner till att de kan påverka sin pension genom olika val. Det gäller män i högre utsträckning än kvinnor.

Jag märker i mitt arbete att det är alltfler som känner till att man kan påverka sin pension genom aktiva val. På så sätt är chansen större att pengarna hamnar i den egna fickan och inte i en pensionsrådgivares golfbag, säger Anders Ångbäck.

Om undersökningen
På uppdrag av PTK har undersökningen genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sverigepanel 17–24 januari 2018, bland tjänstemän i privat sektor. Antalet intervjuer är 1 012 med en svarsfrekvens på 60 procent.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login