Tjänstepension viktigt för nio av tio vid jobbyte

Av på 27 december, 2019
Arkivbild

Nio av tio svenskar, 88 procent, tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb. Det visar en ny Sifoundersökning som valcentralen Collectum har beställt.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Därför är det mycket positivt att så många tycker att tjänstepensionen spelar stor roll när de söker nytt jobb, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

De flesta, nio av tio, anställda har i dag någon form av tjänstepension. Den som saknar tjänstepension får som pensionär ofta klara sig på mindre än hälften av den tidigare lönen i allmän pension.

– Det viktigaste pensionstipset är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Om arbetsgivaren inte gör det bör man förhandla till sig en tjänstepensionslösning, säger Tomas Carlsson.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som arbetsgivaren betalar. Den allmänna pensionen från staten består av inkomstpension och premiepension. För den som har tjänstepensionen ITP 1 och en månadslön upp till 40 250 kronor betalar arbetsgivaren in 4,5 procent av lönen. För den som tjänar mer betalar arbetsgivaren 30 procent i premie på den del av lönen som överstiger 40 250 kronor. Detta är för att den totala pensionen ska stå i proportion till den tidigare lönen, eftersom den anställda inte tjänar in någon allmän pension på den delen.Tre tips för bättre pensionskoll

1.Säkra tjänstepensionen
Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2.Skaffa dig en samlad bild 
På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.

3. Välj och välj bort 
Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Collectum
Om undersökningen
Den webbaserade undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 25–29 november 2019. 1 267 svenskar mellan 25–65 år och som inte har gått i pension fick frågan ”När du byter jobb, hur viktigt är det att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension?”. 65 procent svarade ”mycket viktigt”, 23 procent ”ganska viktigt”, 4 procent svarade ”ganska oviktigt” och 2 procent svarade ”helt oviktigt”. ”Tveksam, vet ej” svarade 6 procent.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in