Trafikolyckor där sällskapsdjur och hästar är inblandade ökar kraftigt på hösten

By on 22 september, 2020
Olyckor i tätorter sker till exempel i närheten av övergångsställen och på parkeringsplatser. Med reflexer syns både du och ditt djur bättre. Foto: Sveland Djurförsäkringar

När dagarna blir allt kortare och mörkret smyger sig på ökar olyckor där sällskapsdjur och hästar blir påkörda i trafiken, i november sker till exempel fyra gånger fler olyckor än i juni månad. Hundar är överrepresenterade i statistiken.

Enligt Svelands statistik från 2019 är oktober, november och december de värsta månaderna för trafikolyckor där hundar, katter och hästar är inblandade. I november månad skadades fyra gånger fler djur i trafiken jämfört med i juni månad samma år.

Det går också att se en topp under augusti och september. Framförallt beror detta på att jaktsäsongen då är igång och att jakthundar springer ut i trafiken och blir påkörda.

Hundar är överrepresenterade när det gäller inblandning i trafikolyckor. Av alla trafikskadeärenden som Sveland hanterade under 2019 handlade det om hundar i 64 procent av fallen.

Enligt Linnéa Stålhandske, skadechef Affärsområde Sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar, sker det även olyckor i tätorter, till exempel i närheten av övergångsställen och på parkeringsplatser. Därför är det viktigt att inte ha flexikoppel när man promenerar med sin hund i närheten av trafik. När kopplet är långt går det inte att styra hunden i sidled och då kan den snabbt förflytta sig från en trottoar eller gångväg ut i en körbana. Det är också viktigt att hålla hunden vid sidan om sig och inte framför eller bakom sig.

– Man ska tänka på sin hund i trafiken på samma sätt som med sitt barn. Man ska hålla den nära sig eftersom den inte syns så bra och den ska även vara försedd med reflexer, säger Linnéa Stålhandske.

Det är inte lika vanligt att hästar skadas i trafiken men när det sker beror det många gånger på att de har tagit sig ut från sina hagar. Det är därför viktigt att hästägare ser över sina staket och hagar med jämna mellanrum för att minimera risken för att hästarna kan ta sig ut.

Det finns mycket en trafikant kan göra för att minska risken för en olycka. Den som möter en häst i trafiken bör sakta in och hålla avstånd. Viktigt är också att fästa blicken på hästen eftersom den kan ändra riktning och tempo väldigt snabbt, samt att köra förbi ekipaget sakta.

– Hästar är flyktdjur och deras instinkt är därför att försöka springa ifrån sådant de upplever som skrämmande. Den kunskapen saknas tyvärr hos många i trafiken, säger Linda Tveit, skadechef Affärsområde Häst på Sveland Djurförsäkringar.

Såhär minskar du risken för trafikskador:

  • Håll din hund kopplad. I skogen är långlina ett bra alternativ. Använd inte flexikoppel i trafiken.
  • Slarva inte med reflexerna. Både du själv och ditt djur bör ha reflexer och de ska synas både bakifrån, framifrån och från sidorna. Tänk på att en reflex behöver bytas ut med jämna mellanrum. Det finns även lysdioder att fästa i till exempel din kläder eller i djurets koppel, halsband, grimmor och stigbyglar.
  • Träna ditt djur att vistas i trafikerad miljö.
  • Se över staketen i hagen så att din häst inte kan ta sig ut. 

Regionalt
Örebronyheter

Källa Sveland Djurförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login