Tungt för ekonomiskt utsatta barnfamiljer inför skolstarten

Av på 20 augusti, 2018
Svårt att få pengarna räcka till för ekonomiskt utsatta barnfamiljer inför skolstarten, arkivbild.

Sommaren är över och det är dags att återvända till vardagsrutinerna, även om det inte fanns pengar till några utsvävande semesteraktiviteter så har budgeten för barnfamiljer varit mer ansträngd under ledigheten.

Under sommarlovet åt barnen hemma varje dag eftersom skolan var stängd så matkontot börjar nu gapa tomt. För en barnfamilj innebär en ny termin kostnader för det som behövs inför skolstarten och den kallare årstiden. Det är utgifter som det inte alltid finns utrymme för. Dottern hoppas förgäves på att få den där skolväskan hon sett i skyltfönstret och frågan är hur man ska kunna vaska fram pengar till lillebrors välbehövda höstjacka och kängor som tål kyla och rusk. Längtan hos barnen efter att vara del av gänget i klassen är stor men det finns inte pengar till att kunna delta i kamraternas fritidsintressen såsom gymnastik- eller fotbollsträningar med tillhörande kläder och skor.

Barnfamiljer som dessa möter vi på våra kårer och i våra sociala verksamheter. Vi träffar den unga ensamstående mamman som kanske även har ett lågavlönat jobb om ens något alls. Till oss kommer också pappan som är sjukskriven eller har problem med alkohol och droger. För de som inte har ett starkt socialt nätverk blir sårbarheten extra kännbar när det saknas pengar, ork, tid och resurser.

Hos oss kan dessa föräldrar fika eller äta mat till ett lågt pris och kanske få en kasse mat. Alltid när någon får ekonomisk hjälp av oss tar vi oss även tid för samtal och psykosocialt stöd. Vi vill höra efter hur de mår och hur det går med barnen och gärna finnas med som stöd i kontakten med myndigheter. Barnen kan erbjudas fritidsaktiviteter till en låg kostnad och möjlighet att få nya vänner. Den som vill kan få lära sig spela ett instrument, pyssla, delta i scouting och kollon. Både föräldrar och barn kan få komma iväg på utflykt till en djurpark eller något vatten/sommarland. Vi anser att alla barn har rätt till en stimulerande och lycklig barndom. 

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in