Unika sensortester ska vässa skidlandslagen

Av på 29 januari, 2018
Hanna Öberg under World Cup-tävlingarna i Östersund.
Foto: Per Danielsson.

Nationellt Vintersportcentrums projekt Internet of Sports genomförde under förra veckan unika tester där skidåkare utrustades med speciella sensorer under sin åkning. Testerna blir en del av ett nytt sätt att utvärdera prestationer och följa elitidrottarnas träning och utveckling.

I projektet Internet of Sports utvecklar vi nya och banbrytande system för att stärka prestationen för skidlandslagen i alpint, skidskytte och längd framförallt inför VM 2019 som ju avgörs på hemmaplan för alpint och skidskytte, säger Kee Bergman, projektledare, Internet of Sports.

Målet för detta delprojekt är att skapa ett system där tränare kan följa sina aktiva i realtid via en app i sin smartphone. Landslagstränarna har länge haft ett behov av ett system som tillåter dem att enkelt mäta, följa och analysera de aktivas prestationer under den dagliga träningen. Med sensorer kopplade till molnet kan de både följa åkarna i realtid och analysera data samlad över lång tid.

Till projektet ansluter nu Alessandro Galloppini, som blir Sveriges första prestationsingenjör. Han tog sin magisterexamen i biomedicinsk teknik vid Univeristy of Queensland, Brisbane. Hans forskning handlade om en ny metod för att klassificera funktionshindrade idrottare med hjälp av sensorer.

Alessandro Galloppini förstärker projektets internationella forskarteam som i övrigt består av Matej Supej, professor vid University of Ljubljana, Bendikt Fasel, doktor vid Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) och Marko Laaksonen, docent, Nationellt Vintersportcentrum.

Vår ambition är att bedriva ett innovationsarbete med en orädd mentalitet, genom att använda unika arbetssätt. Målsättningen med projektet är så klart att bidra till ökad konkurrenskraft. Jag är väldigt glad att vi har lyckats knyta Alessandra Galloppini till oss, säger Kee Bergman, projektledare, Internet of Sports.

Det EU-finansierade projektet Internet of Sports har, förutom Mittuniversitetet, även Östersunds Kommun som medfinansiär. Projektet initierades av HC Holmberg, professor vid Nationellt Vintersportcentrum, och bedriver forskning utifrån ett marknadsperspektiv.

Det betyder att vi har två parallella spår i projektet, från yttersta elit till företag och folkhälsa, vilket gör arbetet ännu mer spännande. Vårt uppdrag är att arbeta behovsdrivet med krav på nytänkande och unikitet, säger Kee Bergman.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in