Var fjärde privatanställd tjänsteman följer aktivt sin pension

Av på 16 juli, 2017
Arkivbild

Var fjärde privatanställd tjänsteman följer aktivt hur deras tjänstepension utvecklas, ju närmare pension, desto större aktivitet, visar en ny undersökning från tjänstepensionsföretaget Collectum.

– Det är glädjande att många intresserar sig för sin pension. Men det är viktigt att veta att man inte behöver vara aktiv – tjänstepensionen ITP ger bra avkastning även till den som inte vill göra egna val, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Undersökningen visar att var fjärde, 23 procent, av de privatanställda tjänstemännen är ganska eller mycket aktiva när det gäller att följa utvecklingen av sin tjänstepension. Aktiviteten ökar ju närmare pensionen man kommer: Bland dem som hunnit bli 55 år eller mer är var tredje, 33 procent, aktiva. Det är nästa tre gånger så stor andel som i den yngsta gruppen, 34 år och yngre, där 12 procent aktivt följer hur deras sparande utvecklas.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Därför är det bästa pensionstipset till unga att redan från början välja en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, säger Tomas Carlsson.

Nio av tio yrkesarbetande har i dag någon form av tjänstepension, men i en del sektorer där många unga arbetar är förmånen ovanlig. Det gäller till exempel branscher som spelutveckling, IT, reklam och pr.

Pensionen kan motsvara upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten, under förutsättning att man har tjänstepension under hela arbetslivet och jobbar heltid i 40 år. För den som saknar tjänstepension blir pensionen väsentligt lägre.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som arbetsgivaren betalar. Den allmänna pensionen från staten består av inkomstpension och premiepension.

Om Collectums undersökning
Collectums undersökning mäter kännedom, beteenden och attityder om pension hos 1 000 ITP-försäkrade tjänstemän som fått Collectums årsbesked. Undersökningen genomfördes 27 mars–20 april 2017. 1 000 ITP-försäkrade tjänstemän fick frågan: ”Hur pass aktiv skulle du säga att du är när det gäller att följa utvecklingen av din tjänstepension?”. 31 procent svarade ”inte alls aktiv”, 29 procent svarade ”inte särskilt aktiv”, 18 procent svarade ”varken eller”, 18 procent svarade ”ganska aktiv”, 5 procent svarade ”mycket aktiv”.

Tre tips för bättre pensionskoll
1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Skaffa dig en samlad bild. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.

3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

E

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in