Var tionde svensk äter kött varje dag

Av på 28 maj, 2020

Köttets hälsopåverkan har under en tid varit omdiskuterat och Livsmedelsverket rekommenderar svenskarna att begränsa sitt köttintag till fyra gånger i veckan. Trots det äter nära var tionde svensk kött varje dag, enligt en Sifo-undersökning som WW ViktVäktarna har genomfört.

När WW ViktVäktarna tog reda på hur ofta svenskarna äter kött visade det sig att nära var tionde svensk (7%) äter nöt, vilt, gris eller lammkött varje dag. Detta trots att Livsmedelsverket rekommenderar ett begränsat köttintag på max 500 gram i veckan, gärna mindre. 500 gram motsvarar ungefär fyra köttmåltider i veckan.

Vidare visade undersökningen att 42 procent äter kött några dagar i veckan och att 38 procent äter det någon dag i veckan.

Jämför man männens intag med kvinnornas finns stora skillnader. Hela 92 procent av männen äter kött minst någon dag i veckan, jämfört med 81 procent av kvinnorna. 10 procent av männen uppger att de äter kött varje dag jämfört med 4 procent av kvinnorna. 

– Att grilla en köttbit då och då är såklart inte skadligt men det gäller att äta en måttlig mängd – som med många andra livsmedel. Nu när grillsäsongen drar igång är det därför att rekommendera att höja blicken och variera köttet med andra alternativ, som fisk eller vegetariskt, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Från undersökningen:

Hur ofta, i genomsnitt under en vecka, äter du nöt, vilt, gris eller lammkött?

  • Varje dag 7%
  • Några dagar i veckan 42%
  • Någon gång varje vecka 38%
  • Aldrig 11%
  • Tveksam/ vet ej 2%

Bas 1 022

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa WW Viktväktarna
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 2–4 oktober 2019. Totalt intervjuades 1022 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in