Varannan fritidshusägare har drabbats av oplanerade kostnader

Av på 8 augusti, 2018
Enligt en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av NOVASOL, Sveriges största stugförmedling, har hälften av alla fritidshusägare någon gång drabbats av en oplanerad kostnad. Hela 14 procent under senaste året och var fjärde för 2-5 år sedan.

Att äga ett fritidhus medför alltid kostnader oavsett hur höga eller låga lån man har. Det kan vara en vattenläcka, varmvattenberedare som går sönder, en fasad som måste bytas, kylskåpet går sönder. Det är mycket som kan hända. Undersökningen visar även att av de som ännu inte drabbats, så är 1 en av 10 orolig att något ska hända.

När något händer i sitt hus skapar det oro och stress som ofta hänger ihop med kostnaden. Det är viktigt att spara till en buffert för att kunna täcka upp oförutsedda händelser, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef NOVASOL.

Allt fler hyr ut – ett sätt att täcka upp kostnader
Enligt Novus undersökning så tillbringar man i snitt 55 dagar per år i sitt fritidshus. Det innebär att det finns stora möjligheter att hyra ut sitt fritidshus. Inkomsten från uthyrningen kan täcka upp kostnader för oplanerade utgifter eller kommande investeringar. Dessutom är upp till 50 000 kr skattefritt vid uthyrning.

– Många som hyr ut återinvesterar i sina fritidshus och använder inkomsten till en buffert. Vi märker att intresset ökar för varje år. Bara i år har vi hittills haft 30 procent fler fritidshusägare som kontaktat oss för att hyra ut, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef NOVASOL.

Har du någon gång råkat ut för en oplanerad kostnad för ditt fritidshus?

  • Ja, det senaste året (14%)
  • Ja, de senaste 2-5 åren (25 %)
  • Ja, för mer än 5 år sedan (10%)
  • Nej, men jag är orolig för det (9%)
  • Nej, jag är inte orolig för det (42%)

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av NOVASOL. Målgruppen för undersökningen är fritidshusägare i Sverige. Totalt har 1145 intervjuer genomförts under perioden 6-13 februari 2018. Deltagarfrekvensen är 71%. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in