Världen – Grymma hämndattacker mot dem som flyr IS-områden

By on 22 oktober, 2016
Över 1000 män och pojkar, en del bara 15 år, hölls fängslade utan åtal under i fruktansvärda förhållanden i Anbar, väster om Badad. Amnesty besökte platsen den 30 april 2016.

Paramilitära miliser och regeringsstyrkor i Irak har begått allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och krigsbrott, det visar en ny rapport av Amnesty International.

De har använt sig av tortyr, godtyckligt fängslande, påtvingade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar mot tusentals civila som har flytt områden som kontrolleras av den väpnade gruppen som kallar sig själva Islamiska staten (IS).

Rapporten ”Punished for Daesh’s crimes”: Displaced Iraqis abused by militias and government forces avslöjar det skrämmande bakslag som drabbar civila som flyr IS-kontrollerat territorium, och varnar för risken för massövergrepp när den militära operationen att återta Mosul (som kontrolleras av IS) nu har börjat.

Rapporten baserar sig på intervjuer med över 470 före detta fängslade, vittnen och släktingar till döda, försvunna och fängslade samt med myndighetspersoner, aktivister och hjälparbetare.

Efter att människor flytt skräckväldet och tyranniet hos IS, riskerar sunniaraber att möte brutala hämndattacker utförda av miliser och regeringsstyrkor – och blir straffade för brott som begåtts av en grupp, säger Philip Luther, chef för research- och påverkan vid Amnestys Mellanöstern och Nordafrikaavdelning.

Irak står inför reella och dödliga hot från IS men det kan aldrig rättfärdiga utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden och godtyckliga fängslanden. När slaget om att återta Mosul nu börjar är det oerhört viktigt att de irakiska myndigheterna ser till att de här fruktansvärda övergreppen inte upprepas. Stater som står bakom militära försök att bekämpa IS i Irak måste också visa att de inte kommer att tolerera dessa övergrepp.

Rapporten visar på omfattande hämndattacker och diskriminering mot sunniaraber som misstänkts för att ha sympatiserat med IS eller varit delaktiga i brott som IS utfört. Många blev fördrivna under stora militäroperationer under 2016 i Irak, däribland i Falluja och områden däromkring (i Anbar provinsen), al-Sharqat (Salah al-Din provinsen), Hawija (Kirkuk provinsen) och runt Mosul (Ninewa provinsen).

Den shia-milis som huvudsakligen varit delaktig i övergreppen, PMU (Popular Mobilization Unit), har länge backats upp av irakiska myndigheter som har försett dem med finansiellt stöd och vapen. PMU blev officiellt utnämnd som en del av de irakiska styrkorna i februari 2016.

Regeringens ansvar för de här övergreppen är tydligt och stater som stöttar eller deltar i den pågående militära försöken att bekämpa IS i Irak måste ha strikta kontrollmekanismer på plats för att säkerställa att inget stöd eller utrustning från dem bidrar till de här övergreppen.

Masskidnappningar, avrättningar och tortyr
Amnesty Internationals research visar att krigsbrott och andra allvarliga människorättskränkningar har utförts av i huvudsak shia-milis och möjligen även av regeringsstyrkor under operationerna för att återta Falluja och närliggande områden från IS i maj och juni 2016.

En incident handlar om tillfället när minst 12 män och fyra pojkar från Jumaila- stammen, som flydde från al-Sijir norr om Falluja, blev utomrättsligt avrättade efter det att de överlämnat sig den 30 maj till män som bar uniformer från militären och den federala polisen. Män och äldre pojkar skildes från kvinnor och yngre barn, och därefter ställdes upp och sköts ihjäl. Minst 73 andra män och äldre pojkar från samma stam greps några dagar tidigare och är fortfarande försvunna.

Milis har också rövat bort, torterat och dödat män och pojkar från Mehemda-stammen som flydde Saqlawiya, norr om Falluja. Den 3 juni blev runt 1300 män och äldre pojkar gripna. Tre dagar senare blev över 600 av dem förda till ett förvar av officiella representanter i Anbar och de hade då synliga märken av tortyr på kropparna. Överlevare berättade för Amnesty International att de hölls i en övergiven bondgård, att de blev slagna och att de nekades mat och vatten. En överlevare berättade att 17 av hans släktingar fortfarande saknas, inklusive hans 17-åriga syskonbarn. En annan av hans släktingar hade avlidit, av allt att döma till följd av tortyr.

En lokal undersökningskommitté som initierades av guvernören i Anbar konstaterade att 49 människor som hade tillfångatagits från Saqlawiya hade avrättats, antingen hade de blivit skjutna, eller brända eller torterade till döds – och att 643 personer fortfarande var försvunna. Regeringen meddelade att undersökningar hade satts igång kring vad som hänt och att det skett gripanden, men de har har inte delat någon detaljerad information om vad de kommit fram till eller någon information om dem som de fängslat.

Kidnappningarna och massavrättningarna nära Falluja är långt ifrån isolerade händelser. Över hela landet har tusentals män och pojkar som är sunni och som flydde IS-kontrollerade områden utsatts för påtvingade försvinnanden från irakisk säkerhetstjänst och milis. De flesta försvann antingen efter att de överlämnat sig själva till regeringstrogna styrkor eller efter att de fångades in i sina hem, i läger för internflyktingar, vid checkpoints eller på gatorna. Enligt en lokal parlamentariker har medlemmar från Hizbullah Brigaderna utsatt fler än 2000 män och pojkar för påtvingade försvinnanden vid checkpointen al-Razzaza, som separerar provinserna Anbar och Karbala.

Irakiska myndigheter, vars delaktighet och passivitet trots utbredda övergrepp har bidragit till det nuvarande klimatet av straffrihet, måste hålla tillbaka miliserna och göra klart att dessa allvarliga övergrepp inte tolereras. De måste förutsättningslöst och oberoende undersöka alla anklagelser om tortyr, påtvingade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar. Om de inte gör det kommer cirkeln av övergrepp, hämnd och orättvisa att fortsätta – och göra situationen för de civila som är kvar i Mosul oerhört allvarlig, säger Philip Luther.

Tortyr och övergrepp
Alla män som flyr områden som varit under IS kontroll och som anses vara i en ”stridsför ålder” (ca 15-65 år) utsätts för säkerhetskontroller, ”screenings”, av irakiska myndigheter och av den semi-autonoma kurdiska regionala regeringen för att avgöra om de har kopplingar till IS. Men processen detta görs på är väldigt bristfällig. Medan somliga släpps inom några dagar så förflyttas andra till säkerhetsstyrkor och hålls i förvar i veckor eller månader under hemska förhållanden, utan tillgång till sina familjer eller omvärlden, och utan att fallet tas upp i domstol.

Rapporten avslöjar hur säkerhetsstyrkor och milismedlemmar rutinmässigt antingen torterar eller på annat sätt misshandlar fångar, det sker på ställen där ”screening” utförs, vid icke officiella milisförvar och i lokaler som kontrolleras av försvars- och inrikesministeriet i provinserna Anbar, Bagdad, Diyala och Salah al-Din. Fångar berättade för Amnesty International att de lämnades hängande i påfrestande positioner i långa perioder, att de fick el-chocker, misshandlades eller blev hotade med att deras kvinnliga släktingar skulle våldtas. Många sa att de blev torterade att ”erkänna” eller att lämna information om IS och andra väpnade grupper. Före detta fångar som hållits i förvar hos kurdisk säkerhetstjänst (Asayish) i Dibis, Makhmur och Dohuk i den kurdiska regionen i Irak sa också att de utsattes för tortyr och annan misshandel.

Irakiska domstolar har en historia av att förlita sig på framtvingade ”bekännelser” för att fälla personer åtalade för allvarliga brott i uppenbart orättfärdiga rättegångar, och att sedan ofta döma dem till döden. Såhär långt under 2016 har minst 88 avrättningar ägt rum i Irak, i huvudsak på grund av terroristrelaterade anklagelser. Dussintals dödsdomar har utfärdats och runt 3000 personer väntar på att avrättas.

Bakgrund
Resultaten i rapporten delades med irakiska och kurdiska myndigheter den 21 september. Från Irak har det inte kommit något svar, och kurdiska myndigheter har svarat att de kraftigt förnekar det som står i rapporten.

Tiotusentals irakier har fördrivits av irakiska regeringsstyrkor och av Peshmerga, de kurdiska väpnade styrkorna, samt av milis sedan mitten av 2014. Många är förbjudna att återvända till sina hem under påstådda säkerhetsskäl, eller riskerar godtyckliga eller diskriminerande restriktioner när det gäller sin rörelsefrihet. Ofta är de inspärrade i läger med liten möjlighet till försörjning.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login