Världen – Världens städer svämmar över av bajs här är det allra värst

By on 18 november, 2016
Suraj arbetar som sanitetsarbetare i staden Patna, Indien. Foto: WaterAid / Poulami Basu

Världen blir mer och mer urbaniserad och idag bor en majoritet av jordens befolkning i städer, men många av de nya stadsborna tvingas leva i områden utan toaletter och fungerande avloppssystem med konsekvensen att flera av världens städer idag svämmar över av avföring. Värst är situationen i Indien där 157 miljoner stadsbor saknar toalett, det avslöjas i WaterAids nya rapport om toalettsituationen i världen.

Inför Världstoalettdagen den 19 november släpper WaterAid globalt rapporten ”Overflowing Cities” som undersöker den sanitära situationen i världens städer. Rapporten avslöjar att över 700 miljoner stadsbor globalt lever utan tillräcklig sanitet, och ungefär 100 miljoner tvingas uträtta sina behov utomhus på vägar, i diken, mellan hus eller i plastpåsar.

Enligt rapporten är situationen värst i Indien där 157 miljoner stadsbor saknar toalett, och 41 miljoner uträttar sina behov utomhus, ofta i tätbebyggda och överbefolkade slumområden. Problemet i Indien är så stort att om all avföring som släpps ut på gatorna under en dag samlades skulle det räcka till att fylla åtta olympiska simbassänger, eller 16 jumbojets, med bajs. Och den snabba urbaniseringen i Indien gör att problemet bara växer för varje år som går.

900 barn dör varje dag
Den bristande saniteten i många av världens städer är inte bara obehaglig för invånarna utan också direkt hälsofarlig. Ett gram avföring kan innehålla upp till 10 miljoner virus och en miljon bakterier, och om inte avföringen hanteras på ett sanitärt sätt sprider sig sjukdomar snabbt. Globalt dör nästan 900 barn varje dag i diarrésjukdomar orsakade av brist på toaletter, rent vatten och hygien, och diarrésjukdomar är också en av huvudorsakerna till undernäringen i världen.

WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen kommenterar:
Många länder har totalt misslyckats med att förbättra den urbana saniteten med konsekvensen att flera av världens städer idag svämmar över av avföring. Det är en ohållbar situation som hotar hälsan för alla människor. Globalt behövs därför stora satsningar på urban sanitet, och framförallt måste situationen förbättras för de människor som lever i fattigdom i så kallade slumområden där toaletter är en bristvara.

Med rapporten uppmanar WaterAid till att:

  • Alla människor som bor i städer, inklusive invånarna i så kallade slumområden, måste få tillgång till toaletter.
  • Stater och biståndsgivare måste satsa mer resurser på att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien för stadsbor som lever i fattigdom och i utsatta områden.
  • Alla aktörer i sanitetskedjan måste inkluderas och insatser samordnas, vilket innefattar stater, stadsplanerare, organisationer, privata aktörer och vanliga invånare.
  • Sanitetsarbetare måste få den respekt de förtjänar, vilket innebär bra arbetsförhållanden och hyggligt betalt. Dessa sanitetsarbetare är helt avgörande för att städer ska vara hållbara.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login