Världscuppremiär i big air i italienska Modena

Av på 1 november, 2019
Svenska freeskilandslaget levererade stabila åk på träningen inför helgens världscup i Modena. Bild: Niklas Eriksson.

I helgen är det dags för svenska snowboard- och freeskilandslaget att kicka igång vintern med säsongens första big air- världscuptävling i norra Italien.

Svenska snowboardlandslaget avstod första världscupsstoppet på Nya Zealand i augusti och gör därför världscuppremiär tillsammans med freeskilandslaget under helgens big air-tävlingar i italienska Modena.

Sverige ställer upp med två starka team och självklart finns förhoppningar om topplaceringar, inte minst för Sven Thorgren, snowboard och Henrik Harlaut, freeski, som både tog silver under höstens big air på X-Games i Oslo.

På plats för att representera blågult i freeski är även Oscar Wester, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson, och på snowboard Niklas Mattsson och William Mathisen. Jennie-Lee Burmansson som brottats med en korsbandsskada från starten på förra säsongen kommer inte att delta i helgen, utan tränar på annat håll för att kunna vara tillbaka i tävlingsform i januari.

Riktigt bra hopp

De svenska åkarna anlände till Modena på onsdagkväll och körde sina första träningshopp på tävlingsarenan som är placerad mitt inne i den medeltida stadskärnan, dagen efter. Freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson är nöjd med träningen och imponerad över hoppet.

Det såg riktigt fint ut. Ett av de bättre hoppen vi har haft på länge. Det är välbyggt, bra flyg och inga problem att få tillräckligt med fart till landningen. I kvalet är det två hopp där det bästa räknas, och alla killar lyckades ställa ner sina åk idag, så det känns skönt att vi kan hålla oss till planen.

William Mathisen, som gör sin allra första big air världscup på lördag såg lite nervös ut i sina första träningshopp, men lyckades hitta in i åkningen mot slutet. Sven Thorgren ser hungrig ut och är uppenbarligen att räkna med.

Jag känner mig väl förberedd, även om det inte har blivit sådär jättemycket åkning de senaste två veckorna. Formen har utvecklats åt rätt håll efter X-Games, så det ska bli riktigt kul att köra, förklarar han.

En annan som verkligen imponerat i comebacken efter sin korsbandsskada är Niklas Mattsson.

Ja det känns riktigt bra efter så få dagar på snö. Jag har bra rutin nu efter mina tio år och har jobbat mycket med att visualisera vad det är jag ska göra i huvudet innan jag går in. Mina trick sitter och jag känner mig riktigt laddad på att få sätta igång, säger Niklas.

Eftersom det väntas regn under lördag och söndag, kommer damernas freeski- och snowboardkval att flyttas till fredag. Herrarnas snowboardkval- och final för damer och herrar körs på lördag. Freeskikval herrar- och final för damer och herrar körs på söndag.

Tävlingarna livestreamas på NRK 1 och eurosportplayer.com

Tider

Lör 2/11 kl 10.35 Snowboard kval
Lör 2/11 kl 18.30 Snowboard final

Sön 3/11 kl 9.35 Freeski kval
Sön 3/11 kl 17.00 Freeski kval

Svenska tävlande

Snowboard
Sven Thorgren
Niklas Mattsson
William Mathisen

Freeski

Henrik Harlaut
Oscar Wester

Jesper Tjäder
Oliwer Magnusson

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in