Viktigt med samverkan för framtida innovationer

By on 8 april, 2019

Under tre års tid har Region Örebro län, Örebro universitet och Almi Mälardalen drivit projektet Innovationssluss 2.0 med målet att öka antalet innovationer inom bland annat vården och tandvården. Nu har projektet avslutats, och de lärdomar som samlats in ska omhändertas i den ordinarie verksamheten.

Innovationssluss 2.0 har varit ett viktigt projekt som gett oss kunskaper och insikter som vi kommer att ha nytta av i det fortsatta innovationsarbetet, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd.

Skräddarsytt stöd kring varje innovation
En av dessa lärdomar är vikten av samverkan för att på bästa sätt använda olika aktörers kompetenser, inriktningar och målgrupper.

– En bra samverkan ger oss möjlighet att skräddarsy stödet kring varje innovation, och därmed maximera utfallet. Då stärker vi tillsammans vårt län, och gör det i förlängningen till en attraktivare plats att bo, arbeta och vistas på, säger Irén Lejegren.

Fortsatt samverkan krävs
Målet med projektet Innovationssluss 2.0 har varit att öka antalet innovationer som har betydelse för vård, medicinsk teknik och tandvård. Projektet har involverat så väl anställda och forskare inom de medverkande organisationerna som företag och privatpersoner. Nu är förhoppningen att viljan till samverkan som funnits ska kunna föras över från projektet in till den ordinarie verksamheten.

– Hälso- och sjukvården är en kraftig motor i Örebro läns innovationsarbete, och Region Örebro län har en viktig roll som regional samordnare. Men övriga aktörers medverkan och engagemang är avgörande för att lyckas skapa ett klimat som främjar innovationer, säger Karin Sundin (S), ordförande i Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsnämnd.

Denna operativa samverkan förutsätter att de kontaktvägar som upprättats både inom och mellan länets aktörer bevaras och förstärks.

– Några av de framgångsfaktorer vi identifierat är att ha långsiktiga transparenta planer, att det finns tydligt ansvar och mandat och att alla parter är tydliga med sina drivkrafter och behov samt att det finns förtroende och en välvilja för varandra och sakfrågan, säger Kristina Eklöf, områdeschef på näringslivsutveckling, Region Örebro län.

Sedan projektavslutningen återfinns Innovationssluss inom Region Örebro läns forsknings- och utbildningsverksamhet.

– Innovationssatsningen kompletterar Region Örebro läns forskningsarbete på ett mycket bra sätt, och att vi nu kan överföra alla lärdomar från projektet in i den ordinarie verksamheten stärker kraften i samspelet mellan forskning, unversitetssjukvård och innovation, säger Mats G Karlsson, FoU chef, Region Örebro län.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login