Vill du bli grym på en idrott – träna flera olika

By on 24 augusti, 2018

Tillsammans med sju kända idrottare lanserar Riksidrottsförbundet #minandraidrott. Målet med satsningen är att höja kunskapen om positiva effekter av att hålla på med många olika idrotter, särskilt som ung, och flagga för att tidig specialisering kanske inte är rätt väg.

Det finns flera anledningar att träna på många olika sätt, oavsett om du vill bli så duktig du kan eller idrottar för att ha roligt, träffa kompisar och må bra. Eller både och. Mycket tyder på att de som tränar flera idrotter utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna.

Riksidrottsförbundets kampanj #minandraidrott slår ett slag för alla positiva effekter som följer av att hålla på med många olika idrotter.

– Jag har haft många fördelar av att inte ha specialiserat mig tidigt, och fick öva koordination, spänst och snabbhet i baskethallen. Där fick jag också vänner för livet och lärde mig om allt från samarbete till kommunikation. Mitt bästa tips till unga idrottare är att ha tålamod och våga lyssna på magkänslan, säger Charlotte Kalla, en av idrottarna i kampanjen.

Idrottarna representerar en idrott som de också har tränat, men som de kanske inte är kända för. De berättar om hur deras andra idrott och allsidiga bakgrund hjälpt dem i karriären och livet. Ambassadörer är Jonas Björkman, Stina Backstenius, Musse Hasselvall, Victor Hedman, Charlotte Kalla, André Myhrer och Helene Ripa.

Kampanjen är en del av idrottsrörelsens arbete med en ny syn på träning och tävling. Fler ska vilja och kunna stanna i idrottsföreningarna hela livet, samtidigt som fler ska få möjlighet att utmana om medaljer. Genom att lyssna till framgångsrika idrottares berättelser har vi bättre förutsättningar att skapa den bästa möjliga miljön för idrottande barn och vuxna.

Sedan 2015 då idrottsrörelsen började prata mycket om att kurvan över idrottsrörelsens medlemmar når sin topp vid 11 års ålder har flera idrotter gjort förändringar. Dessa strävar mot att anpassa barns och ungdomars idrott till deras förutsättningar. Den som är tidigt utvecklad ska möta utmaningar på rätt nivå, precis som den som behöver litet längre tid på sig. Fokus ska ligga på utveckling och lärande, säger Peter Mattsson, verksamhetsområdeschef idrottsutveckling Riksidrottsförbundet.

Om du vill läsa mer om #minandraidrott, besök rf.se/minandraidrott.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login