VM-KVAL: Slovakien borta – viktig bortamatch för Sverige

Av på 8 augusti, 2017
Marcus Eriksson, Sverige.
Foto: Sofia Andersson, M&F Foto

Sverige spelar imorgon mot Slovakien i Bratislava. VM-kvalmatchen blir oerhört viktig efter förlusten mot Armenien borta. Slovakien har inlett med två bortaförluster mot Bosnien och Armenien men spelar nu alltså på hemmaplan.

– Slovakien har ett stort lag med mycket erfarenhet, vi måste behålla fokus hela matchen, säger förbundskapten Vedran Bosnic inför matchen. 

Sverige har efter den inledande hemmamatchen mot Bosnien&Hercegovina gett sig ut på en liten europaturné. Tre raka bortamatcher innan laget vänder hem och avslutar med två hemmamatcher i Uppsala. Det som på förhand såg ut att handla om Sverige och Bosnien har utvecklat sig till ett riktigt drama, efter att Armenien inlett starkt med två hemmasegrar.

Just hemmaplan betyder oerhört mycket och det ska vägas in när man bedömer Slovakiens resultat hittills. Laget förlorade borta mot Armenien med 75-61 och mot Bosnien med 84-71 men får nu alltså spela på hemmaplan. 

– Deras mest framträdande spelare är kanske den mycket meriterade Radoslav Rancik, men alla deras stora killar är duktiga. Det krävs stort fokus från hela laget för att skydda vår ring och kontrollera returtagningen, säger Vedran Bosnic.

Fokus och bollkontroll viktigt mot Slovakien, efter matchen mot Armenien och Bosnien har Sverige klart för sig vad som behövs. 

– Vi är lite mindre i vissa situationer och har det svårare i returtagningen. Det gör att vi får färre bollinnehav vilket gör det oerhört viktigt att vi skär ner på turnovers och kommer till kontrollerade avslut. Att vi fick Bosnien till 19 turnovers var bra eftersom vi själva bara gjorde 10. Mot Armenien var vi uppe i 17 turnovers vilket gav dem ännu fler bollar utöver alla returer de tog, säger Vedran Bosnic.

Slovakien kommer att sälja sig dyrt på hemmaplan men det här är en bortamatch Sverige vill vinna för att ge sig själva ett bra utgångsläge. Matchen startar kl 18:00 och visas förhoppningsvis på SBBF:s Youtubekanal www.youtube.com/user/basketklipp. Allt är ännu inte klart med det slovakiska förbundet.

Håll ögonen på

Radoslav Rancik. Den 39-årige veteranen leder detta slovakiska landslag och presterar fortfarande på planen. Snittar 17 poäng per match i de två första matcherna.

Mario Ihring. Det gäller att ha koll på Slovakiens unge point guard. 19-åringen spelar i italienska serie A och har stort förtroende av sin slovakiske förbundskapten. 

Andre Jones – amerikan som är en mycket bra skytt och kan avlasta unge Ihring.

Michel Fusek – Sveriges Carl Engström är inte störst på plan. Michal mäter 221 cm i strumplästen och gjorde 10 poäng på Bosnien. Snacka om att ha fördel i returtagningen.

Sport | Basket
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in