​1100 kronor kostar höstens skolstart per barn

By on 17 augusti, 2018

Efter semestern väntar en del utgifter för svenska föräldrar. I genomsnitt kommer föräldrarna till barn i åldersgruppen 2-17 år köpa kläder, skor och utrustning för i snitt 1100 kronor per barn inför terminsstarten. Detta visar en undersökning som Blocket genomfört i samarbete med Kantar Sifo.

Föräldrar estimerar att de kommer köpa kläder, skor och utrustning för i snitt 1123 kronor per barn inför höstterminen. Dyrast blir det för föräldrar till barn i 13-17 års ålder där notan landar på 1346 kronor per barn i snitt.

– Ju äldre barn desto mer kostar terminsstarten. Vi ser också att kostnaden per barn inte sjunker särskilt mycket oavsett hur många barn man har. Sammantaget blir det saftiga utgifter främst för flerbarnsfamiljer med tonårsbarn. På Blocket säljs kläder, skor och utrustning för i regel en tredjedel av nypriset – här finns enkla tusenlappar att spara, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

2800 kronor i barnens byrålådor
Det finns en hel del i svenska barns garderober som inte används. I genomsnitt är det uppskattade värdet av oanvända kläder, skor och utrustning i snitt 2800 kronor. Högsta värdet uppger föräldrar till barn i åldersgruppen 13-17 år där det genomsnittliga värdet skattas till 3300 kronor.

– De flesta återvänder från sin semester med tunn plånbok. Då är det smart att rensa hemmet och tjäna pengar på sådant som inte ändå inte används. Det är bättre än att nagga på sparkontot eller låta hela lönen gå till inköp. Dessutom kan det bli starten på höst- eller vinterlovskassan, säger Linnéa Aguero.


Mest sökta plaggen på Blocket: (senaste 30 dagarna)

 1. Overall
 2. Barnkläder
 3. Skor
 4. Regnkläder
 5. Klädpaket
 6. Gummistövlar
 7. Regnställ
 8. Flytväst
 9. Klänning
 10. Fotbollsskor

Mest sökta varumärken inom barnkläder & skor på Blocket: (senaste 30 dagarna)

 1. Polarn O. Pyret
 2. Mini Rodini
 3. Ralph Lauren
 4. Ver de Terre
 5. Tommy Hilfiger
 6. Gant
 7. Newbie
 8. Kavat
 9. Burberry
 10. Viking

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login